Дъждовете у нас през последните дни - с прах от Сахара

Дъждовете у нас през последните дни - с прах от Сахара
БГНЕС
A A+ A++ A

В дъждовете тези дни е имало прах от Северна Африка. Това потвърдиха за БГНЕС от НИМХ при БАН. През изминалите дни имаше прах от Северна Африка, който се изнесе с атмосферната циркулация. Затова в дъждовете от тези дни се е съдържал и пустинен прах. Към този час вече няма такива данни. За валежите от дъжд, които се очакват утре, няма да бъдат с наличен прах от Африка.

От НИМХ уточняват, че наличието на прах от Северна Африка в дъжда не е нещо необичайно. Когато има такава атмосферна циркулация е нормално да се пренася прах.

Днес на много места в Западна и в Централна България, а до вечерта на места и в Източна ще има краткотрайни валежи от дъжд. Количествата ще са до 5-10 л/кв.м, в отделни райони валежите ще са интензивни, с количества около и над 10-15 л/кв. м, по данни и прогнози на НИМХ.

През нощта срещу неделя ще превали и прегърми главно в Централна, Северна и в Източна България, количествата на валежите ще са от 2-3 до 10-12 л/кв. м. В неделя също ще има превалявания и гръмотевици. По-интензивни ще са валежите в Южна и Източна България, количествата ще са около и над 10-15 л/кв.м.

В северозападните и крайните югозападни райони валежите ще са до 1-2 л/кв.м. През нощта срещу понеделник валежи ще има главно в Западна и Южна България - до 5-8 л/кв.м, в Родопите - повече. В понеделник условия за превалявания все още ще има в западните райони и в Централна, Северна и Североизточна България с количества - от 1-2 до 10-12 л/кв.м.

#дъжд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници