Прокуратурата дава на съд 112 общини - рекетират с незаконни такси

Прокуратурата дава на съд 112 общини - рекетират с незаконни такси
БГНЕС
A A+ A++ A


Прокуратурата дава на съд 112 общини у нас заради наредби, по които се издават разрешителни и се искат такси за разкопаване на настилки и тротоари, съобщи бТВ.

Порочната практика е от години, а с общинските наредби хората са принуждавани да плащат два пъти за една и съща услуга, твърдят от държавното обвинение.

Общините рекетират хората с незаконни такси за разкопаване на улици, тротоари или градинки, твърдят от Върховната административна прокуратура.   

„За извършването на тази дейност е достатъчно единствено да се заплати такса за издаване на разрешение за строеж. Изискването на други разрешения, заплащането на други такси, без значение какъв е размера им, противоречи на закона”, каза прокурор Виктор Малинов.

Незаконно и двойно се плаща за разкопаване във Враца, Видин, Пловдив, Бургас и Варна. Рекордьорът с най-високите такси е община Велико Търново, където само молбата за разкопаване струва 100 лева.

12 са разрешителните във Велико Търново и до момента никой не е протестирал тази сума в общината. „Тази такса е направена да бъде поредното възпиращо въздействие върху безразборните разкопавания както от фирми, така и от физически лица.", посочи зам.-кметът Георги Камарашев.

От прокуратурата вече са сезирали административните съдилища и са поискали наредбите да се отменят, а таксите - да не се плащат. Във всеки район сумите са различни: „Стара Загора - 50 лв, Банско - 30, Разлог от 10 до 50 - според вида на разкопаваната настилка. Във Враца - от 2 до 5 лева, но забележете - на квадратен метър и според вида на упражняваната дейност”.

Заради проверките вече три общини са започнали да пренаписват наредбите за разкопаването. Проблемът е, че онзи, който вече е платил два пъти за едно разрешително, не може да си поиска обратно парите.

#общини #прокуратура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »