ЕЦБ: България не спазва задълженията си

ЕЦБ: България не спазва задълженията си
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Парламентът на България не се консултира с Европейската централна банка по измененията в Закона за кредитните институции и в други закони. Това поражда опасения относно възможно накърняване на независимостта на централната банка. Това се казва в годишния доклад на Европейската централна банка, предаде БГНЕС.

Повод за критиките станаха промените в Закона за кредитните институции от юли 2015 г. С тях се регламентира публичното оповестяване на банковата тайна за физически и юридически лица в случаи на производство в несъстоятелност на банка.

В доклада са отчетени 17 случая в цяла Европа на неспазване на задължение за консултиране с ЕЦБ по национални законопроекти, като те са преценени като очевидни и съществени.

2015 година е определена от Европейската централна банка като година на възстановяване на икономиката на Еврозоната, засилване на доверието на потребителите и предприятията, както и увеличаване на банковите кредити. Инфлацията обаче е запазила низходящата си тенденция.

Според ЕЦБ с напредването на годината действително е започнало да се забелязва укрепване на доверието. Вътрешното търсене е заместило външното като двигател на растежа, подпомогнато от нарастващото доверие на потребителите. Кредитната динамика е започнала да се подобрява за Еврозоната като цяло. Продължила е да се увеличава заетостта. А страховете от дефлация, които бяха обхванали Еврозоната в началото на 2015 г., са се разсеяли напълно.

 

#ЕЦБ #кредитни институции #Парламент #централна банка #еврозона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници