Владислав Горанов: Спекулации са, че България ще връща милиони на Брюксел за земеделие

Владислав Горанов: Спекулации са, че България ще връща милиони на Брюксел за земеделие
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Министърът на финансите Владислав Горанов отрече пред репортер на БТА в парламента появили се публикации, че България ще връща милиони на Брюксел. "Не, няма, това са спекулации, твърдо", заяви той.

Според твърдения в медии, Европейската комисия се очаквало да наложи колосални по своите размери санкции на страната ни за разходването на европейски средства по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) от миналия програмен период 2007-2013.

По същия повод вчера от ДФ „Земедлие" разпространиха официално съобщение, в което също се казва, че информацията е манипулативна. Изпълнителният директор на фонда Румен Порожанов уточнява, че наложената санкция след одит на общинските мерки е в размер на 19.5 млн. евро.

„Този одит е свързан и с друг, който в момента върви към финал. Пак се проверяват общински проекти за периода 2012-2014 г. В рамките на тези два одита и на базата на предоставените от нас допълнителни данни и аргументи отпаднаха много от предварително обявените прогнозни санкции", казва Порожанов. Той допълва, че е отпаднала и заплахата от глоба за 96 млн. евро, свързани с Гаранционния фонд.

„Спасихме още 100 млн. евро, с които ЕК искаше да ни санкционира заради авансите, които Разплащателната агенция е предоставила преди да са приключили промените в Закона за обществените поръчки. Бяха признати нашите аргументи и остават около 33 млн. евро, за които съвсем скоро предстои помирителна комисия", обяснява изпълнителният директор и подчертава, че Разплащателната агенция в целия процес на разглеждане, одобрение, разплащане и последващ контрол стриктно спазва акредитираните процедури и правилата на Европейския съюз.

 

#санкции #Румен Порожанов #Владислав Горанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници