Капацитет на центровете за бежанци е запълнен на 33%

Капацитет на центровете за бежанци е запълнен на 33%
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Точно 673 лица търсещи закрила са настанени в центровете на Държавна агенция за бежанците (ДАБ) към 5 април от началото на годината, а 165 лица са получили бежански статут.

Това пред "Фокус” новият председател на агенцията Петя Първанова. Тя обясни, че към настоящия момент е запълнен 33% от наличния капацитет в центровете.

"Хуманитарен статут - субсидирана закрила са получили 106-ма души”, каза още тя. По думите й убежище у нас търсят най-вече лица с произход от Ирак, Афганистан, Сирия, Пакистан и Иран.
Тя уточни, че за 2015 г. в ДАБ са подадени 20 391 молби за международна закрила, като само за първото тримесечие молбите от сирийски граждани са били 45% от общия брой, а тези на иракчани - 14%. „За сравнение от началото на 2016 г. сирийските молби са 11% от общия брой, а молбите от граждани на Ирак са 48%”, обясни още тя.

Първанова подчерта, че няма данни за повишаване на напрежението в кварталите, където има изградени центрове и настанени в тях мигранти. „В началото на годината е имало недоволство от страна на живущите в близост до РПЦ - София - кв. „Овча Купел", но след предприети мерки от страна на Агенцията, МВР и Столична община, в района вече е спокойно”, обясни тя.

Петя Първанова допълни, че утвърденият бюджет на Държавната агенция за бежанците при МС за 2016 г. е в размер на млн. лева. „Агенцията прилага програмен формат на бюджетиране, като изпълнява само една бюджетна програма „Убежище и бежанци". Затова няма отделно планирани средства за административни цели. За издръжка на администрацията се извършват само разходи необходими за нейното функциониране и текуща дейност”, посочи още тя.

 

#Агенция за бежанците #ДАБ #мигранти #Петя Първанова #МВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници