Австрия: Македония има ключово значение за сигурността на ЕС

Австрия: Македония има ключово значение за сигурността на ЕС
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Австрия и Македония са готови да работят заедно по овладяването на мигрантската криза. 

''Македония има водеща роля в сигурността на границите, не само по т.нар. ''Балкански маршрут'' за мигрантската криза, но и във връзка с Австрия и Германия”, заяви австрийският министър на отбраната Ханс Петер Доскоцил след срещата си с министъра на отбраната на Македония Зоран Йолевски.

„Като власт Република Македония има стратегия за справяне с мигрантите след затварянето на балканския маршрут. Преди няколко дни Генералният щаб на армията ми предостави нова стратегия, в която са включени всички опции. Армията е напълно подготвена за справяне с мигрантската криза”, заяви Йолевски и добави, че всичко това се прави в координация с партньорите и приятелите от ЕС.

На въпрос дали се очаква ескалация на границата, ако Гърция затвори лагера Идомени, Йолевски отговори, че „мигрантската криза допринесе за засилване на контактите и сътрудничество с Гърция.

„Добре е мигрантите в Идомени да се прехвърлят в лагер с по-добри условия за техния престой. Сигурен съм, че гръцките власти ще го направят”, каза Йолевски. Двамата министри информираха, че след срещата във Виена миналата седмица се подготвя документ с общата позиция на страните от балканския маршрут за намаляване на мигрантската криза.

Австрийският министър обяви, че документът ще бъде представен на министерската среща в Люксембург следващата седмица. Централната тема на разговорите между министрите бе справянето с тероризма и опасността от терористични нападения в Европа.


#ЕС #Македония #сигурност #Идомени #Гърция #Зоран Йолевски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници