Канцлерът на Германия: Офшорките трябва да са прозрачни

Канцлерът на Германия: Офшорките трябва да са прозрачни
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

След публикуването на хиляди имена на фирми и физически лица, осъществявали офшорна финансова дейност чрез панамска адвокатска кантора, сега е крайно необходима по-голяма прозрачност. Сега темата за прозрачността е по-важна, откогато и да било.

Това заяви Ангела Меркел след среща в канцлерството с ръководителите на Световната банка, МВФ, ОИСР, СТО и МОТ.

Срещата беше отдавна подготвяна, но по ирония на съдбата съвпадна с “Панамагейт”. Германският в. “Зюддойче цайтунг” в сътрудничество с Международната асоциация на разследващите журнаристи тази седмица започнаха да публикуват разобличаваща информация за световни лидери, банки и фирми, влагали милиарди в офшорки.

Това стана благодарение на подадена обемна информация на “Зюддойче цайтунг” – 11,5 милиона документа (2,6 терабайта) на адвокатската кантора “Мосак Фонсека” с централа в Панама. Така стана ясно, че в дългогодишната си дейност кантората е регистрирала 214 000 офшорни фирми. В голямата си част те са били от полза за данъчни измамници и криминални престъпници.

Парещата тема беше включена в дневния ред на срещата вчера в канцлерството.

“Положението след разкритията на досиетата “Панама” е изключително, наложително е да се извлекат поуки. На Панама трябва да бъде оказан натиск да се присъедини към международните споразумения за борба с укриването на данъци”, заяви генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия.

Президентът на Световната банка Йон Ким пък настоя за по-агресивни практики при разкриването на каналите, по които се движат незаконните финансови потоци.

Участниците във форума отправиха призив към световната общност да се проведат спешни и наложителни реформи, за да се увеличи производителността на труда и да се оздравят националните бюджети.

Много държави постигнали значителен напредък при свиването на безработицата и увеличаването на производителността на труда, но в международен мащаб това не било достатъчно. Необходими били по-големи усилия в борбата за намаляването на безработицата сред младежта, както и за провеждане на структурни реформи.

“Ние сме единодушни, че в тази посока са необходими решителни мерки и ново политическо начало”, се посочва в съвместната декларация на участвалите във форума.

Амбициозни мерки били необходими и за двете страни – работодатели и хората на наемния труд. Решаващото за покачването на производителността било да се ускорят инвестициите, иновациите и дигитализацията. Наред с това важна част от програмата за реформи било значително подобряване на образованието и здравеопазването.

В съвместната декларация се посочва също, че “размерът на бежанската вълна е глобален проблем”. Приветства се голямата ангажираност кризата да се реши по пътя на обхватен пакет от мерки на международно, европейско, регионално и национално равнище: “Целта е подобряване на сигурността и условията за живот на хората в кризисните райони, както и системно и трайно да се намали безпрецедентният бежански поток.

#Германия #Ангела Маркел #офшорни зони #МВФ #ОИСР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници