Еленко Божков: Необходими са санкции срещу търговци на енергия, които не докладват сделките си

Еленко Божков: Необходими са санкции срещу търговци на енергия, които не докладват сделките си
БГНЕС
A A+ A++ A


Нулев е засега резултатът от енергийната борса, според Еленко Божков, енергиен експерт, бивш член на КЕВР. Божков посочва следните причини за своя извод:

На първо място, защото има само двама и евентуално ще станат трима производители, които са участници в нея, което само по себе си изкривява пазара. Това са АЕЦ ”Козлодуй”, ТЕЦ „Марица Изток 2“ и предстои да се включи НЕК, останалите си имат двустранни договори с търговци. Съществува и голямо колебание в цените, което е очевидно. По-интересното, което се случи е изтъргуването на енергия в началото, закупена от Румъния и след това продадена в България. Благодарение на това една фирма търговец спечели около 150 хил. лв., но операцията не повлия на цената на електрическата енергия у нас.

Втората причина са дългосрочните договори с двете американски централи. Борсата не може по никакъв начин да компенсира тяхното влияние върху свободния пазар. Знаем, че тези две централи заедно с дългосрочните договори на някои от ВЕИ-та влияят с около 36 лв. върху крайната цена на електрическата енергия, както за бизнеса, така и за домакинствата.

Третата причина е в това, че все още няма прозрачност. Забележете, че от 7-ми април трябва да се докладват пред Европейската агенция за енергийна ефективност всички договори на едро за търговия с електрическа енергия. Все още това не се прави у нас и нямаме предвидени законови мерки за санкции срещу неизрядните търговци, които не отчитат своите договори.

Тази непрозрачност води до възможности за спекулации на вътрешния пазар. Няма яснота за сделките им. За мен това е най-необходимата законова промяна - да има санкции срещу търговци, които не докладват сделките си пред европейската агенция. Смятам, че трябва да се направят две неща и това ще стане вероятно от 1-ви юли т.г., въпреки че имаше възможност да се направи още от 1-ви април т.г.

Първото е: вследствие на намаление на цената на изкупуване на електрическата енергия от високоефективното комбинирано производство, която спадна със 17%, таксата „задължение към обществото” може да се намали най-малко с 2-3 лв., т.е. от 36.8 лв. да отиде на 34 лв. По този начин може да се облекчи крайната цена за всички- и за бизнеса, и за бита.

Освен това трябва да се търси компенсиране на разликата от 30% между цена на битови потребители и цена на ниско напрежение за малкия бизнес, която сега се плаща от бизнеса. От 1-ви юли т.г., ако целият бизнес излезе на свободния пазар, кой ще поеме тази разлика? Трябва да се намери начин това да не се прехвърля върху битовите потребители, защото то ще бъде непосилно за тях, колкото и да се търсят възможности чрез специални тарифи за енергийно бедните. Защото енергийно бедни у нас са над 30% от българите. Няма откъде да се намерят пари, за да бъдат компенсирани тези хора".

#енергийна борса #цени на електроенергия #Еленко Божков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници