Абитуриент използва парите за бала си, за да отиде на състезание в САЩ

Абитуриент използва парите за бала си, за да отиде на състезание в САЩ
Снимка: Facebook
A A+ A++ A

Абитуриент се отказа от своя бал, за да събере пари за участие в състезание по английски в САЩ. Александра и Вениамин са съученици от Монтана. Тя е в десети, а той - в 12-и клас. Двамата се увличат по ораторството, затова членуват в училищния клуб „Речи и дебати".

„Това всъщност е реч, която е в продължение на десет минути. Само на английски език, като в тази реч трябва да представим проблем, след което трябва да представим и решение на този проблем”, обяснява Вениамин в интервю за bTV.

Вениамин си е избрал тема - как човешкият ум се справя с тежките преживявания от миналото? Алекс пък се е насочила към проблема на своята сестра, която със синдром на Даун. „Говоря за това как обществото я отблъсква и не иска да я приемат като част от „нормалните”, споделя Александра.

Със своите знания и ораторски качества двамата печелят всичките първи и втори места в категорията си, без дори да са тандем. „Ние всъщност сме противници по време на състезанието, но не го приемаме така, а по-скоро като съотборници”, споделя Вениамин.

Така двамата се класират за световния финал на състезанието по ораторство в Съединените щати през юни. „Бяхме много горди от този факт, просто не очаквахме, толкова изненадващо беше за всички нас”, споделя Камелия Широн, майка на Вениамин.

Като победител, Алекс има право да пътува до Америка за сметка на организаторите. Вениамин е втори и затова участието му във финалите струва 4300 долара.

„Имаме син студент и все пак възможностите ни не са чак толкова големи”, споделя Камелия.

За да си помогне, момчето решава да се откаже от абитуриентския бал. „Спазихме и това негово желание с парите, които бяха предназначени за бал, да отделим и да покрием визата и паспорта съответно. Той искаше да употреби отделената сума за нещо наистина полезно и нещо, което ще донесе наистина приятни преживявания”, казва Камелия.

Пожертваната сума обаче е скромна, затова целият клуб по „Речи и дебати” се обединява, за да помогне. „Отборът сам започна да търси хора, които да ни дарят и отделно американецът, който идва в училище ни помогна с негови приятели от Америка”, казва Алекс.

Съотборниците събират общо 1300 долара. За да сбъдне мечтата си обаче Вениамин се нуждае още от 3 хиляди долара. „Това е възможност веднъж в живота и не бих искал да я пропусна”, споделя Вениамин.

За допълнителни дарения: 

Уни Кредит банк

IBAN:  BG24UNCR70001522247216

Вениамин Жоел Широн

#САЩ #състезание #отбор #Александра

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници