Гърция прехвърлила близо 30 хил. мигранти край границите на България и Македония

Гърция прехвърлила близо 30 хил. мигранти край границите на България и Македония
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В Гърция вчера е имало 50 364 имало и над половината от тях – 28 550 са прехвърлени на северната й граница, а 11 370 са в района на Идомени /Сухово/ на границата с Македония. Пристанището Пирея се пука по шевовете от пристигащи мигранти, които живеят на палатки и при много лоши условия, след като Гърция в продължение на половин година бавеше изграждането на спешните центрове за настаняване.

Вместо това през цялата изминала година та до ден-днешен гръцките власти не само, че не охраняват външните граници на ЕС, но организирано извозват мигрантите към границата с Македония. Така Атина решаваше проблема - прехвърляне на мигрантите към Европа, с което заплаши сигурността на Евросъюза и постави под съмнение едно от най-големите му достижения - Шенгенската зона за свободно движение.

От 7 март това вече е невъзможно, след като ЕС обяви официално, че Западнобалканския маршрут е закрит. Въпреки това Брюксел, водещи световни издания и експерти не изключват, че мигрантите ще се опитат отново да влязат в Европа през Балканите. Като най-вероятен маршрут се сочи този през България за Сърбия и Румъния, алармира в началото на седмицата авторитетното издание "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Германският вестник предупреди, че веднъж влезли мигрантите най-вероятно ще останат в България, защото няма условия за продължаването на техния път към останалата част на ЕС. От общия брой мигранти в Гърция: 4242 са разположени по островите, 14 698 са в областта Атика, а на пристанището Пирея има 5600 души. Други 2874 души се намират в Централна Гърция.

В репортажа на вестник "Катимерини" се посочва, че в Идомени /Сухово/ има напрежение, след като вчера полицията се опита да отстрани мигрантите от блокираната ЖП линия. В отговор те замеряха с камъни полицията. „Катимерини” твърди, че въпреки спада на притока на нови мигранти, който беше регистриран в последните дни, сега отново се наблюдава тенденция на ръст на мигрантите в посока гръцките острови. 

#Гърция #мигранти #граница #Македония #България #Идомени #ЕС #Шенген #Пирея

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници