Министър Москов и личните лекари не постигнаха съгласие, протестът продължава

Министър Москов и личните лекари не постигнаха съгласие, протестът продължава
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Личните лекари няма да отстъпят от исканията си и протестът продължава. Това съобщи председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България д-р Любомир Киров след като приключи срещата с министъра на здравеопазването Петър Москов, предаде "Дарик".

Общопрактикуващите лекари започнаха ефективни стачни действия в четири области на страната в понеделник, и в последствие се включиха още области, включително част от най-големите градове. Лекарите напускат работните си места за по няколко часа или изобщо не отварят кабинетите си, като по обещанието на съсловната организация навсякъде се осигурява поне по един дежурен кабинет. Джипитата са несъгласни с политиката на министерството на здравеопазването за извънболничната помощ и твърдят, че реформата и увеличените пари по това направление са недостатъчни.

Днес Киров и министър Петър Москов не са успели да се споразумеят за остойностяването на лекарския труд. Консенсус ще бъде постигнат тогава, когато лекарите видят исканията си изпълнени черно на бяло, заяви пред журналистите председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари у нас.

Пред журналистите в парламента по-рано днес Москов коментира, че ведомството вече е предприело мерки по някои от исканията на сдружението. "Вчера аз чух от протестиращите лични лекари, че не става въпрос за пари. Приемам това нещо, въпреки че отново казвам - аз бях поел този ангажимент и във връзка с техните искания, например за профилактичните прегледи за хипертоници, но всичко що касае качеството на лечение, всички тези процедури, отчитащи качеството на дейността не само на личния лекар, но и нагоре в системата, трябва да бъдат детайлно разписани в методиката на здравната каса", обясни министърът.

По думите му друго облекчение за лекарите, което се предвижда е да се върне "едно позабравено правило, което е добро - когато на ниво районна здравна каса се изчерпат общо количеството направления, тогава вече влизат в сила санкциите".

В съобщение до медиите преди началото на срещата днес от съсловната организация на личните лекари обявиха, че ще изслушат позицията на министъра и тя ще бъде обсъдена на управтиления и националния съвет на сдружението, но междувременно протестите ще продължат.

След като днес в протеста се включиха Бургас, Видин, Добрич, Плевен, Силистра, Сандански, София-област, Стара Загора, Търговище и Хасково, от четвъртък (31 март) той ще обхваща вече почти цялата страна. 

#Петър Москов #лекари #протест #общопрактикуващи лекари #джипита #стачни действия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници