Васко Начев: На 19-ти април започват да дупчат в морето, но дали ще "си продаваме газ и нефт" ще стане ясно наесен

Васко Начев: На 19-ти април започват да дупчат в морето, но дали ще "си продаваме газ и нефт" ще стане ясно наесен
БГНЕС
A A+ A++ A


Реално ли е да добиваме в кратки срокове нефт и газ от Черно море? На 19-ти април се очаква да пристигне платформата тип „сондажен кораб“, с която ще бъде сондиран планирано блок „Хан Аспарух“, а впоследствие съоръжението ще се отправи и на север. Това обясни в предаването "Нещо повече" на БНР енергийният експерт Васко Начев. Той уточни, че от началото на сондажните дейности до обявяване на първите резултати могат да минат няколко месеца и едва наесен можем да очакваме първите реални новини.

От регистрирането на откритие до началото на комерсиален добив минават няколко години, посочи още експертът. "Всички твърдения на политиците, че едва ли не от 19-ти април започваме да дупчим и да си продаваме газ и нефт са далеч извън стандартите на нашата индустрия, а често са и противопоказни, защото създават сред обществеността невярна представа за процесите, трудностите, рисковете и шансовете", коментира Начев.

Важното е, че се работи в положителна посока да имаме възможност за доставка на газ не само по формулата 1:1:1 - един доставчик, едно трасе, един дистрибутор, подчерта още Васко Начев. "Ако се работеше от 2009 година насам с тези темпове, които демонстрират напоследък госпожа Петкова (министърът на енергетиката Теменужка Петкова - бел. ред.) и българското правителство, отдавна да бяха решени всички въпроси. За съжаление сега сме 2016 и отчитаме такъв ентусиазъм и темпове на работа... Но както се казва: "По-добре късно, отколкото никога", коментира експертът.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници