Държавата да осигури безплатни детски градини за всички деца над годинка, предлага Калфин

Държавата да осигури безплатни детски градини за всички деца над годинка, предлага Калфин
БГНЕС
A A+ A++ A


Държавата да осигури безплатни детски градини за всички деца на възраст над една година, предлага вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. Това съобщи самият той по БНР, след което увери, че има достатъчно аргументи предложението да се приеме, ако има политическа воля.

"Ако това се направи в България, би струвало малко над 200 милиона лева годишно. Не е малка сумата, затова казвам, че е въпрос на приоритети. Разбира се, допълнително трябва да се направят еднократни вече разходи за осигуряване, там където няма достатъчно места в тези общини, да се построят съответните заведения", обясни Калфин.

Според вицепремиера  подобна мярка би имала няколко ефекта, сред които са връщане на работа на работещите родители, ранно социализиране на децата и разрешаване на проблема с децата от маргинализираните общности.

Запитани от БНР майки са отговорили, че  одобряват идеята за безплатни детски градини и достатъчно места в тях.

Според статистиката сега около 86 на сто от децата на преди предучилищна възраст са обхванати от детските заведения.

По думите на вицепремиера Калфин става въпрос за група от около 300 - 350 000 деца между 2 и 6 години, които в момента са извън обсега на детските градини и би трябвало да бъдат обхванати от тях. "Иначе малки мерки могат да се взимат различни, но отново повтарям, че тяхната ефективност ще бъде поставена под въпрос", каза още Ивайло Калфин. 

#Калфин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници