Ердоган вече не е желан в САЩ! Обама недоволен от авторитаризма и твърдата му политика към кюрдите

Ердоган вече не е желан в САЩ! Обама недоволен от авторитаризма и твърдата му политика към кюрдите
БГНЕС
A A+ A++ A

 
Има напрежение в отношенията между САЩ и Турция и то се засилва, смятат международни наблюдатели. В основата му е авторитарната политика на президента Реджеп Ердоган и нападенията му срещу сирийските кюрди. За САЩ те са важен съюзник в борбата срещу Ислямска държава, а Анкара ги обявява за терористи и отваря още един фронт срещу кюрдските военни сили.

Американският президент Барак Обама е отклонил предложението за лична среща с турския си колега Реджеп Ердоган, който ще посети САЩ в близките дни, съобщи „Уолстрийт джърнъл“.

Ердоган ще посети САЩ, за да открие джамия в щата Мериленд, построена от Турция. Той се е надявал да се срещне и с Обама, но от Белия дом отговорили, че такава среща не се налага, тъй като двамата вече са се виждали на форума на Г-20 в Турция през ноември м.г., а през февруари са говорили по телефона.

 Решението за отказ от срещата с Ердоган не трябва да се възприема като пренебрежение, се посочва в съобщение на Белия дом. Но според експертите отказът не вещае нищо добро за турския президент.

„В Белия дом искат да покажат, че вече не смятат Ердоган за желан гост“, отбеляза директорът по международната политика на Центъра за американски прогрес Макс Хофман. Той заяви, че авторитаризмът на Ердоган и твърдата му политика спрямо кюрдите се е отразила на турско-американските отношения. Напрежението между двете страни се засили заради отношението им към сирийските кюрди.

САЩ смятат, че те се борят срещу групировката „Ислямска държава“, докато Турция ги определя за терористи, които подкрепят кюрдските терористи и сепаратисти, и съответно воюва с тях. Вашингтон продължава да смята Анкара за „важна съюзничка по НАТО“, но я призовава да прекрати обстрелите на формированията, които воюват с терористите.

В същото време днес Ердоган информира в реч пред турската Военна академия, че турските сили за сигурност са ликвидирали 5359 кюрдски бунтовници след юли м.г., когато Кюрдската работническа пария (ПКК) се отказа от двегодишното примирие, предаде Ройтерс. Държавният глава добави, че за същия период насилието е отнело живота и на 355 войници, полицаи и охранители, повечето от тях - в населените предимно с кюрди югоизточни райони на страната.

#Ердоган #Обама #сирийските кюрди

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници