Австрия изиска пълен контрол по границите на Шенгенската зона

Австрия изиска пълен контрол по границите на Шенгенската зона
A A+ A++ A

"Австрия настоява за въвеждането на контрол за гражданите на Европейския съюз на границите на Шенгенската зона, за да се избегне проникването в съюза на европейски джихадисти, завръщащи се на Стария континент от зоните на военни конфликти в Сирия и Ирак", това заяви австрийският министър на вътрешните работи Йохана Микл-Лайтнер в интервю за вестник „Естерайх“.

„Ние знаем, че над 5000 души са заминали за Сирия и Ирак, за да преминат обучение или дори да участват в бойните действия“, подчерта тя. По тази причина преминаването през проверка на външните граници на ЕС е по-актуално, откогато и да било, убедена е Лайтнер.

Тя засегна и кризата в гръцкия лагер в Идомени /Сухово/, която се разрази заради действията на властите в Атина, опитващи се да прехвърлят проблема на своите съседи. Австрийският вътрешен министър призова Гърция и неправителствените организации да използват цялата сила на убеждението и да мотивират мигрантите да останат в балканската страна. Според нея е необходим ясен сигнал. Пристигналите не трябва сами да избират в коя страна да подадат документи за предоставянето на убежище, заключи Йохана Микл-Лайтнер.

През 2015 г. ЕС беше изправен пред безпрецедентна криза свързана с мигрантския наплив. Основните два маршрута за проникването на мигрантите бяха през Гърция и Италия. Доклад на ЕС разкри, че властите в Атина не са положили никакви усилия, за охраната на външните граници на съюза, а единствено са правели всичко възможно, за да се отърват най-бързо от мигрантите, прехвърляйки ги в съседна Македония.

Македония с подкрепата на Австрия, Унгария, страните от Западните Балкани и Вишеградската група затвори границата си с Гърция, издигайки двойна ограда. Така беше спрян притокът на мигранти, които Атина организирано й изпращаше. На срещата на върха на ЕС-Турция, провела се на 7-8 март 2016 г., официално беше затворен така наречения Западнобалкански маршрут.

Въпреки това големи групи мигранти остават на територията на Гърция. Вместо да бъдат разселвани и настанявани в така наречените приемни центрове, които трябваше да са готови отпреди 5 месеца Атина ги държи в нечовешки условия, опитвайки се да ги използва за свои лични цели – оказването на натиска върху Европа, за да бъдат приети.

След затварянето на Западнобалканския маршрут мигрантите търсят нови пътища за проникване в ЕС. Според много европейски политици, експерти и медии един от тях ще премине през територията на България. „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ дори предупреждава, че веднъж пристигнали в България мигрантите най-вероятно ще останат в тази страна, защото по-нататъшното им придвижване към Румъния и Сърбия ще бъде затруднено.

България е била предупредена за опасността от новите мигрантски маршрути и от македонския президент Георге Иванов. Той заяви, че е предал картите с тези маршрути на премиера Бойко Борисов. Последният потвърди това в Народното събрание и заяви, че ситуацията с мигрантите в Гърция представлява заплаха за България. Той е предал получените документи на ДАНС.

#Бойко Борисов #ДАНС #граници #Шенген #Австрия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници