Безработицата сред младите - с 2,5% по-висока от средната в България

Безработицата сред младите - с 2,5% по-висока от средната в България
Във форума „Качествено образование, повече работни места и по-добро бъдеще за младите хора в Европа" участват млади хора от 16 европейски страни и от България. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Безработицата сред младите хора у нас от 18 до 24-годишна възраст е с 2,5 процента по-висока от общата безработица за страната, каза Даниела Алексиева, председател на сдружението „Младежки форум 21-ви век" към КНСБ.

През март безработицата у нас достигна 11,5 на сто или 376 577 души са били безработни в страната. От тях младежите без работа са 75 634 или 20,08 на сто, според данни от Агенцията по заетостта, обявени на форума „Качествено образование, повече работни места и по-добро бъдеще за младите хора в Европа", организиран от КНСБ.

В него участват млади хора от 16 европейски страни и от България, които дискутират по темите за качественото образование и за безработицата сред младежите в Европа.

Безработицата сред младите хора е европейска тенденция, например в Испания и Гърция младежката безработица е около 50%. В тези страни половината млади хора не работят, коментира Даниела Алексиева.

Тя каза, че ръководеното от нея сдружение настоява в учебните програми на университетите задължително в края на учебната година да има поне едномесечни стажове за студентите в реална работна среда.

„Така младите хора ще придобият професионални умения, които ще им помогнат да си намерят работа, след като завършат," смята Даниела Алексиева.

Тя добави, че учебните програми в университетите трябва да са адекватни и с професиите, които се търсят на пазара на труда, за да се намали безработицата сред младежите.

#КНСБ #младежка безработица #Даниела Алексиева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници