До края на 2018 г. ще заработи единен национален стандарт за електронни фактури

До края на 2018 г. ще заработи единен национален стандарт за електронни фактури
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Единен национален стандарт за електронно фактуриране ще заработи до края на 2018 г. у нас. Електронните фактури няма да се задължителни за фирмите, освен в случаите на обществени поръчки. За тях, Европейската комисия с директива задължава страните-членки на съюза да въведат електронната фактура, предаде БНР.

По данни на статистиката, повече от половината от оборота на българските фирми вече се фактурира електронно, защото услугата предлага бързина, намаляване на разходи и на грешки - това посочи председателят на Търговско-промишлената палата Цветан Симеонов.

Според проучване на Палатата над 40% от фирмите подкрепят въвеждането на единен стандарт за електронните фактури. 5 на сто все още са против електронното фактуриране, а 32 процента го обмислят като бъдеща възможност.

Националната агенция по приходите обещава и допълнителни облекчения за фирмите, които решат да ползват електронната фактура, съобщи говорителят на НАП Росен Бъчваров: "Една от възможните административно облекчаващи мерки е отпадането на дневниците за покупки и продажби, които всяка регистрирана по ДДС фирма към момента всеки ден, всяка седмица, всеки месец, всяка година, описва всяка една покупка и всяка една продажба".

 

#НАП #данъци #Търговско-промишлената палата #Цветан Симеонов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници