Забраняват кутиите с 10 цигари от май

Забраняват кутиите с 10 цигари от май
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Депутатите приеха окончателно поправките в Закона за тютюна и тютюневите изделия. Промените предвиждат електронните цигари и консумативите за тях да се регулират по подобен начин на тютюневите изделия, а не да се продават и рекламират без никакви ограничения.


Опаковките на цигарите и тютюна за свиване ще имат по-големи здравни предупреждения от двете страни. Те ще се състоят от цветна снимка и текст и ще заемат 65% от площта на кутията.

От двете страни на цигарените кутии ще има текстове със здравни предупреждения, които ще заемат 50% от тях. Една кутия не трябва да съдържа по-малко от 20 броя цигари, а опаковките с тютюн за свиване не трябва да съдържат по-малко от 30 грама тютюн.

Вече няма да се поставя на опаковките информация за съдържанието на катран, никотин и въглероден оксид. Забранява се използването на овкусители, аромати и други добавки в тютюна, филтъра, хартията или в кутията. А специално за ментоловите цигари, забраната ще влезе в сила от май 2020 г.

На опаковките не трябва да има текстове или знаци, които се отнасят до вкуса и мириса, за еко и био предимства, за наличието или липсата на добавки, както и индикации за икономическа полза

Тютюневите изделия трябва да започнат да се произвеждат според новите изисквания от 20 май тази година, а произведените дотогава по старите изисквания изделия ще могат да се продават на пазара до 20 май догодина.

С приетите промени се въвежда новата Европейска Директива за тютюневите изделия.

#цигари #тютюн #европейска директива #филтър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници