Москов обеща: Всеки в спешното ще получава по 1500 лева отгоре

Москов обеща: Всеки в спешното ще получава по 1500 лева отгоре
A A+ A++ A

По 1500 лева върху заплата си ще получава всеки лекар, работещ в спешното приемно отдление, и по 900 лева за медицинска сестра. Парите ще бъдат осигурени от държавата, каза министърът на здравеопазването Петър Москов. Той участва в откриването на едно от най-модерните спешни отделения в страната към Универститеската болница "Света Анна".

Новото Спешно отделение на УМБАЛ "Св. Анна“ e разположенo на повече от 1000 кв.м. площ. То разполага с 10 легла за прегледи, 2 противошoкови легла и 10 легла за 24-часово наблюдение. Разполага с хеликоптерна площатка. Директорът на "Света Анна" д-р Славчо Близнаков.

"Това е инвестиция за 1 милион, която е напълно достатъчна за покриване на всички стандарти. Спешно приемно отделение е част от спешния болничен комплект, който тепърва ще се разширява и развива. Хеликоптерите са един обикновен санитарен транспорт. Ние осигуряваме комплексно лечение", заяви Близнаков.

Министърът на здравеопазването каза, че са осигурени повече средства за спешната помощ от държавата.

"С тези 20 милиона всъщност се финансира увеличение на заплатите в спешната помощ и възможността да има ето такива спешни отделения, включително с 85-те милиона евро по програмата, която вече е одобрена на всички нива и започват вече проектните работи по ремонти на спешни отделения и на центровете за спешна помощ. Всяко едно спешно приемно отделение в България в рамките на следващите 2 години ще изглежда така, кактое това", каза Москов.

Здравният министър отговори, че ако успее искът срещу стандарта по спешна медицина, той ще се преработи и пак ще влезе в сила, защото е в полза на пациента. Москов беше категоричен, че за извънболничната помощ са осигурени 15 на сто повече средства през тази година и повод за протести не би следвало да има, но всеки лекар има това право.

Държавата ще заплаща превоза с хеликоптер, увери Москов. Лекарите ще лекуват с най-модерната техника у нас.

#Петър Москов #лекар #спешно #отделение #сестра #пари #средства #помощ #Славчо Близнаков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници