Джипитата излизат на протест срещу „служебния“ рамков договор

Джипитата излизат на протест срещу „служебния“ рамков договор
БГНЕС
A A+ A++ A

Общопрактикуващите лекари в страната ще предприемат ефективни протестни действия през следващата седмица. За това предупреждава Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България в писмо до премиера Бойко Борисов.

В протестите ще се включват поетапно лекари от различни области от страната. Медиците са огорчени от пренебрегването на проблемите в първичната извънболнична медицинска помощ и формалното отношение от страна на Министерството на здравеопазването.

От сдружението настояват да не влиза в сила проектът за решение на НЗОК за "служебен" Национален рамков договор, а да остане в сила договорът, който действа в момента.

Обсъждането на всички теми, свързани с общопрактикуващите лекари /ОПЛ/, да стане на високо експертно ниво между ръководствата на МЗ и на сдружението, под контрола на премиера, настояват медиците. Според тя, извършените и предлаганите промени в закони, наредби и проекта за решение на НЗОК, засягащи правилата на работата на ОПЛ, не водят до пряк или косвен ефект върху здравното състояние на хората.

От сдружението посочват няколко твърдения за ключови промени, които според тях не са верни.

Не е вярно, че е разширен обемът на профилактичните прегледи за възрастни; че са подобрени условията по диспансерно наблюдение на пациентите с хронични заболявания; че бюджетът за ОПЛ ежегодно и значително расте; че въвеждането на пръстов идентификатор ще подобри качеството на достъпа и контрола, особено при ОПЛ; че "има изобилие от талони за консултация в резултат на тяхното увеличение" и други, е посочено в писмото.



#общопрактикуващи лекари #протест #Национален рамков договор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници