Кунева: Мерките за сигурността в училищата са приоритет на МОН

Кунева: Мерките за сигурността в училищата са приоритет на МОН
БГНЕС
A A+ A++ A

Мерките за сигурност в училищата са приоритет на Министерството на образованието и науката. В края на миналата седмица разпоредих на директорите на държавни училища и на началниците на регионалните инспекторати по образованието да вземат мерки за повишаване на сигурността на учениците и учителите, както и изпратих писмо до Националното сдружение на общините.

Това заяви днес на пресконференция вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева, съобщиха от МОН.

Кунева коментира, че Министерството няма никакво намерение да прехвърля отговорност към общините и останалите служби, макар и сега действащият Закон за народната просвета, и Законът за предучилищното и училищното образование, влизащ в сила от август, да вменяват именно на местните власти отговорността за сигурността. Трябва да изградим мрежа от съвместни мерки, посочи Кунева и допълни, че следващият понеделник ще бъде проведена работна среща за набелязване на допълнителни действия.

Министърът заяви, че с Националната програма „Достъпно и сигурно училище“, ако бъде одобрена от Министерски съвет, ще се финансира закупуването на видеонаблюдения, системи за достъп, повече осветление за 451 държавни училища. Бюджетът на модула „Сигурност“ е в размер на 1.5 млн. лева.

В МОН е изготвена ясна картина какво е състоянието със сигурността в училищата в цялата страна, ясно е къде са пробойните и там ще бъде инвестирано приоритетно, заяви Кунева.

От 2557 училища в цялата страна видеонаблюдение в двора има в 1456, а в двора и в сградите – в 1740. Всички училища, в които се провеждат матури са с видеонаблюдение. Общият брой на училищата в цялата страна, в които няма никакво видеонаблюдение е 621. Те са предимно малки училища в малки населени места. В София камери няма само в 14 училища, посочи Кунева.

Броят на училищата, които са с ограничен достъп на външни лица в двора и в които дворът се заключва, е 1043. Тези със свободен достъп на външни лица до двора е 1515. Министърът посочи, че сред тях са и много училища, чиито дворове се използват за спорт или за разходки на майки с деца, но това трябва да става в извънучебно време.

Общо за страната училищата, в които охраната е на щат, са 916, а училищата с пазачи от охранителна фирма са 658. Има и такива с договори със СОД. Отделно в момента върви обучение от Синдиката на българските учители, в сътрудничество с МОН, за реакция при кризи, тип терористични нападения. Във всяка област по 100 учители и директори минават през обучението, съобщи още вицепремиерът.



#училища #мерки за сигурност #Кунева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници