Патриарх Кирил – „Доктор хонорис кауза”

Патриарх Кирил – „Доктор хонорис кауза”
„Ще умре националната култура, ако тя загуби своята самобитност”, категоричен бе патриарх Кирил. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Църквата не трябва да става част от националния фолклор, а да продължава да буди съвестта на хората, заяви в академичното си слово Негово Светейшество Кирил I, патриарх на Москва и на цяла Русия.

Патриарх Кирил бе удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза" на Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) – София, предаде БГНЕС.

Високи гости на тържеството са министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, посланикът на Русия в България Юрий Исаков, академик Антон Дончев, председателят на ДАНС Константин Казаков, председателят на ДКСИ Цвета Маркова, представители на академичната общност в странта и дипломатически представители на славянски страни, акредитирани в България.

„Нито една национална култура не може да съществува без своя базисна основа. За нас това е източноправославната култура. Ние приехме от вас културно генетичния код от братята Кирил и Методий”, каза патриарх Кирил.

По думите му в основата, в базиса на българската култура е и източнославянската култура.

В съвременния свят често се сформира агресивна среда по отношение на националната автентичност, има тенденция към културна стандартизация, едностранна трактовка на правата и свободите, отбеляза патриарх Кирил. Тези ограничители той нарече прокрустово ложе.

„Ще умре националната култура, ако тя загуби своята самобитност”, категоричен бе той.

Историческият опит на България и Русия показва, че опитът да се изгони Бога носи рани, които дълго не зарастват, продължи патриарх Кирил.

Независимо от трудностите трябва мъжествено, скромно, с любов да прославяме Господа Бог, призова той.

„Говоря всичко това в едно светско учебно заведение, защото това се отнася до културата на един народ”, поясни Негово Светейшество.

„Църквата с никого не воюва, тя не критикува, не обижда, само иска да се назовават нещата с истинските им имена – злото като зло, доброто като добро. Важно за нас е да развиваме взаимоотношенията между нашите църкви, народи и учебни заведения в най-добрите ни традиции”, каза още той.

Патриархът на Москва и на цяла Русия изрази сърдечна признателност на патриарх Максим, на цялото българско духовенство, на учебното заведение, на всички граждани за топлия прием, който му е оказан в България и на няколко пъти в словото си спомена за славното дело на братята Кирил и Методий.

Той подари на ректора на УниБИТ професор Стоян Денчев История на Московската патриаршия.

Домакините от своя страна, след като му връчиха дипломите и регалиите, които съпътстват почетното звание „Доктор хонорис кауза", му подариха картина на художника Павел Митков, която изобразява живописно Руската църква.

Това най-високо академическо звание се присъжда на патриарх Кирил заради големите му заслуги за укрепване на православното единство, задълбочаване на духовните и християнски ценности и традиции между нашите братски народи, и за изключителен принос при утвърждаването и развитието на Университета по библиотекознание и информационни технологии.

#Доктор Хонорис Кауза #патриарх Кирил #Русия #Москва #България #София #църква #Университета по библиотекознание и информационни технологии #УниБИТ #Юрий Исаков #посланик #Антон Дончев #ДКСИ #Цвета Маркова #Кирил и Методий #Руската църква

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници