Предлагат 5% ДДС за хляба, самунът веднага ще поевтинее с около 13%

Предлагат 5% ДДС за хляба, самунът веднага ще поевтинее с около 13%
БГНЕС
A A+ A++ A

Данъкът върху добавената стойност да се намали на 5%, предлагат от бранша и КТ "Подкрепа". Ако това се случи, хлябът може да поевтинее с 12-13%, заяви по БНР председателят на браншовата организация на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.

Организацията и КТ "Подкрепа" подписаха днес споразумение за съвместна работа по диференциране на ДДС върху хляба. Синдикатът ще покани и други браншови организации, за да предложи на правителството цялостно намаляване на данъка за стоките от първа необходимост.

В момента хлябът и останалите стоки се облагат с данък върху добавената стойност от 20%. Изключение правят туризмът и хазартът, припомни Мариана Кукушева. "Ако ДДС на хляба се диференцира на 5%, прякото поевтиняване върху пазарната цена на хляба ще бъде веднага с 12-13%", заяви Кукушева.

По думите й, това ще доведе и до изсветляване на сектора, защото в момента около 1 млрд. лева остават недекларирани. Толкова е и официалният оборот на хлебопроизводителите. "Тъй като ДДС е винаги платен от крайния потребител, никой друг данък не влияе толкова пряко върху ценообразуването или поевтиняването на един продукт, както ДДС", каза още Кукушева.

Според президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов по-ниска ставка трябва да има и върху зеленчуците и другите стоки от първа необходимост. "Ще потърсим вероятно браншови организации на производители на месни и млечни произведения. Също така ние смятаме, че тази мярка трябва да бъде разпростряна и върху учебниците и книгите, и върху лекарствата", каза Манолов.

Новата ставка трябва да важи от догодина, ако правителството приеме предложението за по-ниско ДДС върху стоките от първа необходимост. 

#хляб #диференциране #ДДС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници