Първанов мълчи за политическото си бъдеще

Първанов мълчи за политическото си бъдеще
На снимката: Президентът Първанов (вляво) с премиера Борисов през септември 2011 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Макар и вече в самия край на втория си мандат, президентът Първанов не пожела да сподели плановете за политическото си бъдеще в деня на избора на негов приемник.

Първанов пусна бюлетини за президентските и местните избори преди обяд в неделя в секция в столичното 28-о училище, където по-рано гласува Ивайло Калфин, кандидатът за президент на БСП, смятан за близък до отиващия си президент още от 2002–2003 г., когато работи като икономически съветник в президентската администрация.

По отношение на това с какво ще се занимава след приключването на мандата му през януари 2012 г. Първанов каза само, че ще се върне да живее в квартала си, ще събере мислите си и ще си почине.

„Аз бях единственият президент и може би единственият български политик на централно ниво, който повтори мандата си. Това е някаква форма на оценка, но все пак големите оценки ги дава историята“, отбеляза доволно президентът при гласуването си в неделя.

Той обясни, че вече е дал самооценка и отчет, в който има много препоръки към неговия приемник, както и признание за свършената работа и за допуснатите грешки. Първанов се надява следващият президент и екипът му да го прочетат внимателно, за да довършат започнатото.

Президентът очаква изборите да донесат нещо по-добро както за страната, така и за всеки българин поотделно. Той се надява на по-стабилни и по-добре работещи институции.

„Очаквам да имаме силен, активен, ангажиран и действен президент, който има характер, има позиция по всички въпроси, които тревожат обществото“, коментира Първанов, благодарейки на хората за подкрепата, след като беше посрещнат с цветя пред избирателната секция.

„Разбира се, понякога се налага да се върви срещу волята на мнозинството, в това е същността на лидерството – тогава, когато бъдещето и перспективата на нацията го изискват“, заяви още държавният глава.

Според мнозина наблюдатели Първанов подготвя завръщането си в БСП, която оглавяваше, преди да спечели първия си президентски мандат през 2001 г. Този сценарий за политическото му бъдеще изглежда най-вероятен, след като стартираното от него през есента на 2010 г. политическо движение „АБВ“ по всеобщи оценки претърпя провал.

Ако Първанов се върне в БСП обаче, отворен остава въпросът за това, дали ще се стреми към лидерския пост, което е твърде вероятно, и съответно – какви ще бъдат отношенията му с настоящия председател на социалистите Сергей Станишев, който пое лидерския пост след оттеглянето на Първанов.

#Георги Първанов #Президент на България #избори #избори 2011 #президентски избори #БСП #АБВ #Ивайло Калфин #Сергей Станишев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2011
Последно от Избори 2011

Всички новини от Избори 2011 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници