БСП внесе данъчни поправки - да падне плоският данък и по-богатите да плащат повече

БСП внесе данъчни поправки -  да падне плоският данък и по-богатите да плащат повече
БГНЕС
A A+ A++ A

Депутатите от БСП лява България внесоха законопроект за преминаване от сегашното облагане на доходите с плосък данък към прогресивно подоходно облагане, което социалистите определят като по-справедливо за обществото.

Според левицата предлаганият законопроект отговаря на основния приоритет на Националната програма за развитие: България 2020 - намаляване на бедността. Изчисления на inews.bg показват, че се приемат предложените от левицата промени, при 500 лв. заплата данъкът ще бъде само 8 лв. Хората, които взимат до 1000 лв. на месец, ще трябва да платят налог от 10%, но само върху горницата над минималната работна заплата. В момента тя е 420 лв., което означава, че хората, получаващи 1000 лв., ще трябва да платят 58 лв. данък вместо 100, колкото е налогът им според сега действащата система. С увеличаването на месечния доход облагането става още по-сериозно. За хората, работещи за 2000 лв. на месец, ще важи ставката като за тези, които взимат по 1000, плюс допълнителни 15% за втората хилядарка. Така в крайна сметка те ще плащат налог от 208 лв., т.е. с 8 повече от сега.

За още по-високите заплати данъкът ще расте допълнително. Така например при заплата от 5000 лв., работещият ще трябва да внесе в НАП 808 лв. За още по-богатите, получаващи по 10 бона, налогът ще бъде 2058 лв. За всеки, който работи за над 10 000 лв. на месец, ще има и допълнителна ставка от 27% над тази сума. Така например, ако заплатата е 15 000 лв., данъкът на такова лице ще бъде 3408 лв.

Според записаното в мотивите, 2,5 млн. души у нас, или 90% от работещите българи, ще спечелят, ако прогресивното подоходно облагане бъде въведено. С него ще се разпредели по-справедливо данъчната тежест между различните социални групи, което ще доведе до намаляване на съществуващото в момента социално неравенство, гласят мотивите към законопроекта, цитирани от Дарик.

При този вид облагане лицата с по-високи доходи ще поемат по-сериозна социална отговорност и ще носят по-голяма данъчна тежест. Тя ще бъде за трудещите се с месечен доход над 1840 лв., което е приблизително две средни заплати за страната - това са едва 6-8% от работещите българи.

Същевременно, хората у нас с нисък и най-нисък доход в граници, близки до линията на бедност, ще бъдат освободени от данък или ще плащат минимален налог. Данъчните облекчения са основно за доходи от труд и няма да се отразят съществено на нетрудови доходи като наеми и др.

Според социалистите въвеждането на прогресивно подоходно облагане ще стимулира потреблението на стоки и услуги и ще има положителен макроикономически ефект за страната.

Предлага се елемент на семейно подоходно облагане като мярка срещу демографската катастрофа у нас. Проектът предвижда помощ за първо, второ и трето дете. Необлагаемият минимум, установен в рамките на минимална месечна заплата, ще се завиши с 15% за първо дете и с 10% за второ и трето дете, до навършване на пълнолетие. Чрез конкретното предложение се търси подпомагане отглеждането на деца у нас и се цели въвеждането на активна мярка за преодоляване на все по-задълбочаващата се демографска катастрофа в страната ни.

 



 

#плосък данък #БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници