Deutsche Welle: Хилядите мигранти в Гърция рано или късно ще намерят алтернативен път, най-вероятно през България

Deutsche Welle: Хилядите мигранти в Гърция рано или късно ще намерят алтернативен път, най-вероятно през България
БГНЕС
A A+ A++ A

Хилядите мигранти, които в момента са се струпали в Гърция, рано или късно ще намерят алтернативен маршрут, най-вероятно, през България, за да продължат в Европа. Това прогнозира Deutsche Welle (DW) в анализ, посветен на започващата след броени часове среща на върха на Европейския съюз.

Държавните и правителствените глави на страните-членки на Европейския съюз отново се събират в Брюксел. Тази двудневна среща – за разлика от редица предходни – е редовна. По традиция през март европейските лидери се срещат, за да обсъдят икономическото положение на съюза. Този път главната тема отново ще бъде мигрантският проблем.

Първоначално лидерите на 28-те държави на работно заседание, което ще премине в работна вечеря ще изработят съгласуван отговор на турските предложения за ограничавана на мигрантския поток в Европа. Утре, 18 февруари, ще се състои работна закуска с участието на турския премиер Ахмет Давутоглу, с който се предвижда да бъде подписано съвместно изявление.

От ведомството на федералния канцлер подчертават, че тази закуска може да премине в брънч, лънч или дори късен обяд.

Турският план

Смисълът на турския план се свежда до следното: Анкара приема обратно сирийските мигранти и тези мигранти, които попадат в Гърция транзит през турска територия.

В замяна европейците вземат от Турция директно толкова сирийци, колкото се връщат от Гърция обратно в Турция. Освен това, Анкара иска да получи от ЕС до 2018 г. допълнително към обещаните по-рано 3 милиарда евро още толкова, да се отмени още през юли тази година визовият режим за нейните граждани и да се ускори преговорният процес за влизане в Евросъюза.

Берлин гледа положително на тези предложения и се надява, че те ще бъдат подкрепени и от всички останали страни-членки на ЕС. „Тази среща за пръв път дава реален шанс да се доближим до преодоляването на миграционната криза чрез общоевропейски подход“, оптимистично заяви високопоставен чиновник от администрацията на федералната канцлерка.

Своят оптимизъм той обяснява с факта, че в случай на реализация на турските предложения мигрантският поток веднага щял да намалее, при това толкова силно, че за 28-те страни от ЕС вече няма да бъде проблем приемът на мигрантите и тяхното разселване.

В действителност. Какъв е смисълът мигрантите да плащат пари на контрабандистите, за да се прехвърлят от Турция на гръцките острови, знаейки, че те ще бъдат върнати обратно? Сирийците, които в момента са около половината от пътниците в надуваемите лодки, плаващи към Гърция, ще се окажат в неизгодно положение спрямо своите сънародници, изчакващи в турските лагери възможността законно да влязат в ЕС. „Тези хора ще се окажат накрая на опашката“, уточняват съветниците на канцлерката.

Умерена цена

Цената за турските услуги се струва доста умерена на Берлин. Визите? Евросъюзът и без това беше съгласен да ги отмени до края на октомври 2016 г. при условие, че Турция покрие редица необходими критерии. На Анкара се гарантира ускоряване на този процес, така че нищо не пречи да се отмени визовият режим още на 1 юли, ако всички предварителни условия бъдат изпълнени. В такъв случай ще изчезнат и притесненията на правозащитниците, че Турция ще започне да екстрадира мигранти в страните, където те са заплашени от преследване.

Още 3 милиарда евро? На фона на сумите, които отделя само Германия от своя бюджет за приемане, настаняване и интеграция такова искане за Берлин не е завишено. По-трудно стоят нещата с преговорите за влизане в ЕС. Тук вече всичко зависи от Кипър, който за момента ги блокира, мотивирайки своята позиция с нерешения кипърски проблем.

Въпреки това в Берлин изхождат от това, че още в петък, 18 март, споразумение между ЕС и Турция ще бъде постигнато, съвместно изявление ще бъде подписано, а в близките дни ще бъдат уредени и всички технически детайли.

Споразумението с Турция не е панацея

Едновременно с това федералният канцлер Ангела Меркел си дава сметка, че миграционното споразумение на ЕС с Турция е само един от елементите на дългосрочното решение на мигрантския проблем, а затварянето в момента на Балканския маршрут дава само временно глътка въздух на Германия и на някои други страни.

Десетки хиляди мигранти, които в момента са в Гърция, рани или късно ще намерят начин да си пробият път на север или ще тръгнат през алтернативни маршрути – през България или Албания. В Берлин са наясно, че веднага след като се оправи времето, мигрантският поток през Средиземно море ще нарасне. И никакво споразумение с Турция не може да го спре.



#мигранти #алтернативен път #България #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници