Тимерманс: ЕС няма да осигури "кратък път" на Турция за визите и присъединяването

Тимерманс: ЕС няма да осигури "кратък път" на Турция  за визите и присъединяването
БГНЕС
A A+ A++ A

ЕС няма да осигури "кратък път" за Турция по въпроса за отпадането на визите за нейните граждани, както и за отварянето на нови преговорни глави. Това заяви на пресконференция заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс.

Комисията уточни, че за отпадането на визите има 72 показателя, а досега Турция е изпълнила 35 от тях. За да може визите да паднат от юни, е необходимо Анкара да отчете бързо изпълнение до април, каза Тимерманс.

Той уточни, че за да бъдат отворени нови преговорни глави, ще е необходимо решение на Съвета на ЕС. Тимерманс определи залегналите в предложеното споразумение между Турция и ЕС по миграционните въпроси мерки като "временни и извънредни". По неговите думи връщанията на мигранти от Гърция в Турция могат да бъдат извършвани само в съответствие със съществуващата правна рамка. Всяка молба за убежище трябва да бъде оценявана поотделно. Не може да има отблъскване и връщане на общо основание, уточни той.

Комисията поясни, че за да може Гърция да връща на Турция незаконно проникнали в ЕС мигранти, ще бъде необходима промяна в законодателствата на двете държави, свързано със списъците на т. нар. "сигурни страни".

Когато незаконното пресичане на европейските граници бъде прекратено или ограничено в голяма степен, може да бъде задействана схема за доброволно приемане на бежанци, подслонени от Турция, заяви Тимерманс.

Той съобщи, че се отлага за следващите седмици представянето на предложението на ЕК за промяна на регламента от Дъблин. Според това европейско законодателство незаконно проникналите в ЕС мигранти се връщат в държавата, от която са пресекли границите на Общността. По-рано този месец комисията беше заявила, че промените ще бъдат представени днес.

Има необходимост от повече политическа воля за прилагане на квотите за разселване, посочи Тимерманс. По неговите думи в ЕС има 18 000 свободни места, на които могат да бъдат настанени приети от Турция сирийци, разменени за върнатите от Гърция.

Като европейци не можем да обърнем гръб на онези, които търсят закрила - това е наше морално и правно задължение, каза Тимерманс. По неговите думи трябва да се вземе решение дали да се продължи напред в процеса на преговори с Турция. Той заяви това по повод предстоящия утре и в петък Европейския съвет, както и насрочената среща ЕС-Турция.

#Тимерманс #Турция #визите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино