България се изкачи на 129-о място по индекс на щастието сред 157 страни

България се изкачи на 129-о място по индекс на щастието сред 157 страни
A A+ A++ A

Дания изпревари Швейцария в класацията за най-щастлива държава в света, сочи доклад, изготвен за четвърти път от Мрежата за решения за устойчиво развитие, инициатива на ООН, и Института за Земята към Колумбийския университет.

В челната десетка, освен скандинавските страни и Швейцария, влизат още Холандия, Канада, Нова Зеландия и Австралия. На дъното са редица африкански държави, сред които Мадагаскар, Танзания, Либерия, Руанда. Там очаквано са и Сирия и Афганистан, като последното място се заема от Бурунди.

България тази година отбелязва лек напредък и е на 129-о място, след като миналата година беше 134-та. Непосредствено преди нея се нарежда Сенегал, а след нея Мавритания.

Един от авторите на доклада – американският професор Джефри Сакс, посочва, че документът е силно послание за Съединените щати, които заемат 13-ото място и които през последните 50 години са станали много богата страна, но не и щастлива.

Докладът обхваща 157 държави и взима предвид категории като реален брутен вътрешен продукт на глава от населението, продължителност на живота в добро здраве, равнище на корупция и социални свободи.

#България #Швейцария #класация #доклад #мрежа #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници