Холандски депутат: Има напредък за Шенген

Холандски депутат: Има напредък за Шенген
Ормел каза, че холандската подкрепа за Шенген след доклада през лятото, може да се обсъжда в парламента им. Снимка: Europe.bg
A A+ A++ A

Според Християндемократическата партия в Холандия има напредък по разширяването на Шенгенското пространство и съответно шансовете за членство на България и Румъния се увеличават.

Мислим, че има напредък по Шенген”, заяви пред БНР Хенк Ян Ормел, депутат от Християндемократическия съюз в Холандия.

„Политическата ситуация сега е такава, че ще имаме избори в Холандия на 12 септември. Чак след това ще има дискусии за формирането на ново правителство. Това може да отнеме един-два или дори три месеца и ще зависи от изборните резултати. Сега правителството падна, но то е в оставка и все още представлява Холандия навън”, коментира Ормел пред българското национално радио.

„Не мога да предвидя какво ще се случи с Шенген. Мога само да кажа позицията на моята политическа партия. Ние мислим, че има напредък. И ако следващият доклад на ЕК по механизма за сътрудничество и оценка е положителен, могат да се предприемат следващи стъпки, независимо дали има избори или не. Това поне е позицията на Християндемократическата партия. Не знам какво мислят останалите партии, но може би това ще стане известно", допълни Хенк Ян Ормел.

Той каза, че холандската подкрепа за Шенген след доклада през лятото, може да се обсъжда в парламента им.

„Сега парламентът има повече влияние и повече отговорност. Ако ние например кажем на правителството, че не искаме то да обсъжда темата на европейско ниво, то на него ще му е трудно да взема решения, свързани с ЕС. Но, ако ние, депутатите в парламента, му кажем: добре, има развитие, продължавайте напред, то тогава правителството може да взема позиция", каза още Хенк Ян Ормел.

#Християндемократическата партия #Холандия #България #Румъния #Шенген #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »