По искане на САЩ задържаха българин, разследван за пазарни манипулации на Уолстрийт

По искане на САЩ задържаха българин, разследван за пазарни манипулации на Уолстрийт
БГНЕС
A A+ A++ A

Върховна касационна прокуратура задържа до 72 часа българския гражданин Недко Недев по молба на съдебните власти на САЩ, съобщи БГНЕС.

На 9 март във Върховна касационна прокуратура са постъпили молба за правна помощ от Министерство на правосъдието на САЩ, във връзка с водено разследване за компютърни измами, извършени от българския гражданин Недко Недев, който притежава и американско гражданство, както и необходимите документи, обосноваващи отправеното от САЩ искане за временно задържане на Недко Недев с цел последваща екстрадиция в САЩ. Освен задържането компетентните власти са поискали в молбата за правна помощ от българските съдебни власти извършване на претърсване и изземване на известните им адреси на територията на София, за изземване на вещи, които биха били относими към воденото от тях разследване.

С постановление на ВКП е разпредено на СДВР временното задържане на Недко Недев за 72 часа, а след фактическото му задържане – чрез Интерпол – Вашингтон да се уведомят съдебните власти на САЩ.

На 10 март Недко Недев е задържан и са извършени претърсвания и изземвания на три адреса на територията на столицата, от където са иззети компютърни конфигурации и документи.

От ВКП припомня, че на 9 февруари обвинителен акт за извършени престъпления от Недко Недев е бил внесен във Федералния Районен съд за Южния Район на Ню Йорк. Обвиненията, описани в осем пункта представляват борсова измама, измама по пощенски път, квалифицирана кражба на самоличност и измама във връзка с търговска оферта. Въз основа на заведения в съда обвинителен акт съдия Франк Маас е издал заповед за арестуването на Недко Недев по обвиненията, повдигнати в криминалния обвинителен акт.

Материалите по преписката са изпратени на Софийска градска прокуратура – за продължаване на екстрадиционното производство по реда на ЗЕЕЗА.

По данни на съдебните власти на САЩ, от януари 2012 г. и до декември 2012 г., а след това, от април до май 2015 г., Недев е манипулирал американската фондова борса посредством две публично търгувани фирми - Rocky Mountain Chocolate Factory (посочена като „Rocky Mountain“) и Avon. Недев изкуствено вдигал цените на акциите и повишавал обменната активност на акциите на двете, посредством фиктивни търгови оферти за двете фирми. Тези фалшиви търгови оферти Недев подавал публично в Комисията за Ценни Книжа и борсите на САЩ. В допълнение на манипулирането на борсата посредством Rocky Mountain и Avon, от октомври 2013 г. до май 2014 г., Недев е обменял акции на Tower Group (посочена като „Tower“) като е използвал вътрешна поверителна информация, до която не е имал законно право на достъп.



#арест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници