Мая Манолова: Текстовете в Кодекса за социално осигуряване са несъвършени

Мая Манолова: Текстовете в Кодекса за социално осигуряване са несъвършени
A A+ A++ A

Текстовете в Кодекса за социално осигуряване са несъвършени, ще направя съответните законови предложения, с които парламентът да запълни правния вакуум при свободния избор на гражданите за втора пенсия. Това заяви Мая Манолова, омбудсман на Република България, във връзка с промените в Кодекса за социално осигуряване.

Манолова припомни, че в първите дни, след като е встъпила в длъжност, е създала Консултативен конституционен съвет от юристи, който да подпомага нейната дейност. „Приетите текстове в Кодекса за социално осигуряване дават възможност на гражданите те да избират дали да се осигуряват допълнително задължително в частно дружество или в държавното обществено осигуряване”, обясни тя.

"Моето мнение и това на конституционалистите, които ме съветват е, че законовите текстове са доста несъвършени. Налице е законова празнота при изписването на субективното право на избор на гражданите. Един избор, за да бъде свободен, трябва да бъде информиран”, посочи омбудсманът. „Пътят, който избирам за защита на гражданите, по отношение на тяхното допълнително задължително осигуряване е да направя съответните законови предложения, с които парламентът да запълни правния вакуум при уреждането на свободни на избор на гражданите”, уточни Мая Манолова.

„Трябва частното пенсионно дружество, при искане на гражданина, да го информира какво е състоянието на неговите пенсионни вноски, каква е доходността, как ще се отрази на неговата пенсия. За същото да го информира и държавното обществено осигуряване,а именно ако си прехвърли вноските, какво ще получи, когато дойде време за неговото пенсиониране”, заяви тя. „Ще направим среща с всяка една от парламентарните групи, както и с председателя на парламента и с министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин, с когото вече имах разговори за тези казуси”, допълни Манолова.

По думите ѝ, съществува възможността да се отправи искане до Конституционния съд. „Това, че сега избираме друг начин за защита на гражданските права не значи, че сме се отказали от други възможности”, добави тя.

#Мая Манолова #осигуряване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите