Жълт код заради обилни валежи в Западна и Централна България

Жълт код заради обилни валежи в Западна и Централна България
A A+ A++ A

В 18 области в Западна и Централна България за днес е обявен жълт код за потенциално опасно време заради очаквани обилни валежи.

По Черноморието е в сила жълт код за силен вятър. Пристанище Варна остава затворено от сутринта заради силния вятър. Скоростта му достига до 12 метра в секунда. Дежурният в общината съобщи, че няма постъпили сигнали от граждани за паднали предмети или клони от дървета. Летището работи нормално. Областният управител на Видин Момчил Станков от вчера разпореди постоянно наблюдение на р. Дунав, тъй като нивото ѝ премина 750 см. От Българската академия на науките предупредиха, че днес и утре са възможни повишения на речните нива на Огоста, Искър, Вит, Осъм, Янтра и Тунджа.

Предупреждение има и за реките по Южното Черноморие.

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов коментира пред "Хоризонт" ситуацията по поддръжката на реките и язовирите в региона. Той увери, че са положени всички усилия, за да няма проблеми, които да застрашават населението.

Освен реките Струма и Места, има и някои притоци, които също са наблюдавани при такива метеорологични явления. Така че от страна на Напоителни системи има денонощно наблюдение на реките. Извън това съм отправил предупреждение за повишено внимание към кметовете на населените места на територията на област Благоевград. При евентуална необходимост да бъдат сигнализирани хората. Такава опасност засега няма. Нивата на двете основни реки в Благоевград са повишени, но са далеч от критичните нива.

#валеж #България #код

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници