Първите разочаровани мигранти се завърнаха от Идомени в Пирея

Първите разочаровани мигранти се завърнаха от Идомени в Пирея
БГНЕС
A A+ A++ A

Огорчени от затворената граница поеха пътя на завръщането първите мигранти. Според информация на СКАЙ във вторник вечер към Gate E-2 на пристанище Пирея, пристигна първия автобус с около 45 иракски и афганистански имигранти. Мигрантите заявиха, че искат да се върнат, като очевидно разбраха, че няма за тях отворена входна врата към северните страни от Европейския съюз. 

Около 14 000 имигранти са натъпкани вече в лагера Идомени на гръцко-македонската граница, а броят им продължава да нараства от хора, които прииждат пеша през околните ниви от всички посоки. Палатките на бежанците са струпани около железопътните релси, свързващи двете страни, a а вероятността да преминат от другата страна клони към нула. Човешкото множество не разполага и с най-елементарни необходимости, а хуманитарните организации не смогват на равинообразно растящия им брой.

Гръцкого правителство изпрати здравни експерти в като превантивна мярка срещу плъзването на зарази. „В импровизирания лагер има огромен брой деца, млади и бременни жени, които изискват повишено внимание“, заяви генералния секретар на здравото министерство Янис Баскозос.

Ситуацията на пункта е отчайваща а само децата са седем хиляди . блокирани в Районът е подгизнал от дъждовете, а властите допускат дори журналистите на разстояние от километър преди зоната. Обмисля се и въвеждането на извънредно положение. В понеделник три момчета от Сирия бяха ударени от ток, като едното от тях е сериозно ранено, след като са играли върху влаков вагон.

Едно от момчетата, на 12 години, е било откарано в болница с изгаряния по ръцете и корема, а на другите две не им е била необходима лекарска помощ. В момента македонците пропускат само притежателите на сирийски и иракски паспорти.

 

#Гърция #Идомени #мигранти #Пирея #граници #протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници