КНСБ: 8-часовият работен ден е на път да изчезне

КНСБ: 8-часовият работен ден е на път да изчезне
БНТ
A A+ A++ A

Системно неспазване на работното време, неплащане на извънредния труд и закъснения с изплащането на заплатите. Това са най-честите нарушения на работодателите през 2015-та година, сочи доклад на КНСБ. Изводите представи на пресконференция вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов. Според синдиката 8-часовият работен ден е на път да изчезне, заради нарушаване на Кодекса на труда. Затова от КНСБ започват срещи с парламентарно представените партии с искане за законодателни промени.

Според документа нарушението на права, свързани със здравословни и безопасни условия на труд са 111 895, което е 53 процента от общо констатираните нарушения през 2015 г. По хигиена на труда нарушенията са 16 680, а тези, свързани със спазване на работното време и почивките - 20 500, като са основно в търговия на дребно, ресторантьорство и здравеопазване.

Много са нарушенията, свързани с работното време на персонала - в рамките на 40-часовата работна седмица е възможно работното време да се разпокъса и един ден да се работи 12 часа, а друг четири. Според Чавдар Христов работното време обективно надхвърля 40-часовата седмица и е извънреден труд, който трябва да се заплати.

Докладът отчита и 352 предприятия, при които не са изплатени трудовите възнаграждения според изискванията на конституцията и Кодекса на труда. Неизплатените суми са 19 милиона лева.

Дискриминация по пол и заради синдикална дейност и дори уволнение са сред другите нарушения на труда.

КНСБ ще направи срещи с българските евродепутати, за да настоява те да имат ангажимент за гласуване в интерес на българските работници на предстоящи евродирективи, свързани с командированите работници и работното време, съобщи лидерът на синдиката Пламен Димитров.

Източник: БТА



#КНСБ #нарушения #работодатели #условия на труд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници