Турция с нови предложения към ЕС: Иска повече пари, падане на визите до пролетта и бърза процедура за влизане в ЕС

Турция с нови предложения към ЕС: Иска повече пари, падане на визите до пролетта и бърза процедура за влизане в ЕС
БГНЕС
A A+ A++ A

Анкара е направила нови предложения по време на срещата на върха между европейските лидери и Турция в Брюксел, което да придвижи напред на споразумението от ноември за справяне на бежанците. Това съобщи говорител на турския премиер Ахмет Давутоглу.

Има ново предложение. Опитваме се да отворим пътя за решаване на този процес, по тази причина има ново предложение“, каза говорителят, цитиран от АФП.

Турският в. „Хюриет“ посочва също, че днешната среща между европейските лидери и Давутоглу ще бъде удължена, заради предложените от турския премиер „нови идеи“. Според изданието, което се позовава на европейски представител, те са извън ангажимента на Анкара за намаляване на потока от мигранти към Европейския съюз.

Според европейски дипломат Турция иска повече средства от обещаните й през ноември 3 млрд. евро, както и незабавно зускоряване на процеса по членството й в Съюза и безвизово пътуване за турци в Европа до пролетта. В замяна Турция е готова да приеме обратно мигрантите, които не са от Сирия и им е отказано убежище в Европа. „Те предлагат повече и искат повече“, заявил дипломатът след края на първата работна сесия в рамките на срещата. Той също така е посочил, че срещата ще продължи и в по-късните часова на днешния ден, за да може предложенията да бъдат обсъдени.

В същото време по-рано днес турският президент Реджеп Ердоган разкритикува Европейския съюз заради четиримесечното забавяне в отпускането на обещаните 3 млрд. евро в помощ на бежанците в страната. Сумата беше договорена през ноември миналата година. „Минаха четири месеца. Те тепърва трябва да бъдат доставени“, заяви държавният глава в реч в Анкара. Неговото изказване идва в същия ден, в който в Брюксел се състои среща на върха с Турция, на която ще се обсъди бежанската криза.

Моят премиер в момента е в Брюксел. Надявам се, че ще се върне с парите“, заяви Ердоган, имайки предвид Давутоглу. Той също така посочи, че не е вина на Турция, че толкова много мигранти използват нейните брегове като отправна точка за пътя си към Западна Европа. На турска територия има общо 2,7 млн. бежанци.

 

#Давутоглу #Турция #нови предложения #мигрантската криза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници