Руши се храм в Гюешево, който пази костите на 1500 българи, загинали във войните

Руши се храм в Гюешево, който пази костите на 1500 българи, загинали във войните
A A+ A++ A

Влага съсипва стенописите и руши храма - костница "Света Троица" в граничното село Гюешево, сигнализира кметът Татяна Георгиева. В подземието, в специален каменен саркофаг, ремонтиран последно преди повече от години се съхраняват кости на около 1500 загинали във войните в началото на 20 век български войници и офицери.

Състоянието на строения през 1925 - 1930 година храм и черковната къща до него се влошава с дни, особено през зимата. Необходимо е да се направи отводняване и цялостен ремонт на покрива, за да се спрат течовете и да се изолира влагата. Проблем е и това, че след смъртта на местния свещеник отец Георги Петров сега няма кой да отваря черквата.

Налага се групи от другия край на България, които идват да се поклонят пред загиналите български воини тук, да се връщат, каза кметът Татяна Георгиева. Тя напомни, че храмът-констница "Света Троица" в Гюешево е собственост на Министерството на отбраната. Оттам са обещали съдейсвие и средства. Планирано е и изграждане на информационен център и на постоянна експозиция с фотоматериали и документи за войните, която да бъде разположена в предверието. Вече 2-3 години, обаче тези обещания не се реализират и не се предприма нищо

#храм #войници #Гюешево

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници