Манолова към Калфин: Включете хората с увреждания при реформирането на медицинската експертиза

Манолова към Калфин: Включете хората с увреждания при реформирането на медицинската експертиза
A A+ A++ A

Омбудсманът Мая Манолова изпрати препоръка на министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин, отнасяща се до концепцията за медицинската експертиза и работоспособността на хората с увреждания. Това съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.

 След среща на заместник-омбудсмана Диана Ковачева с представители на неправителствени организации на хора с увреждания бе констатирано, че те не участват в обсъжданията на изключително важни за тях въпроси. На сайта на МТСП е публикуван проект на концепция „Основни насоки за усъвършенстване на експертизата на работоспособността“, разработена без участието на хората с увреждания и техните организации.

Винаги съм застъпвала становището, че принципите на добро управление в една правова и демократична държава, каквато е България, налагат държавната администрация и нейните ръководители да са отворени за диалог с гражданите и да вземат своите решения, базирайки се и на тяхното мнение, и в защита на техните права и обществения интерес. В още по-голяма степен това важи при формирането на политики, касаещи правата на големи групи социално уязвими граждани, каквито са и хората с увреждания“, пише омбудсманът в препоръката до социалния министър.

Освен изключването им от процеса на обсъждане, силна тревога будят и предвидените много кратки срокове за приемане на концепцията и съответната нормативна уредба в тази област“, се казва още в становището на обществения защитник Мая Манолова до министър Калфин. И още: „ Категорична съм, че реформирането на медицинската експертиза и експертизата на работоспособността, са въпроси от изключителна важност за хората с увреждания и тяхното решаване следва да се извърши с консултации с неправителствените организации, работещи в тази област и в рамките на разумен срок“.

 

#хора с увреждания #омбудсманът Мая Манолова #Калфин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници