Гърция иска да отвори нов коридор за нелегално нахлуване на мигранти в Македония

Гърция иска да отвори нов коридор за нелегално нахлуване на мигранти в Македония
БГНЕС
A A+ A++ A

Гърция иска да отвори нов коридор за нелегалното влизане на мигранти в Македония, предупреди телевизия „Телма".

Гръцката армия за три дни вдигна палатки за 72-часов престой за 20 000 души близо до македонската граница. Очевидно е, че това се прави с перспективата тези хора да продължат по балканския си маршрут.

Европейският съюз остро критикува Гърция заради нейните действия по мигрантската криза. Доклад, който беше публикуван преди малко повече от месец, констатира, че Атина не полага никакви усилия за проверката и регистрацията на мигрантите, идващи по нейните острови. Вместо това гръцките власти бързат да изпратят мигрантите на север и да ги прехвърлят в Македония и така да се отърват от нежелания проблем.

Тази политика създаде напрежение в Македония и ЕС. Заговори се дори за временен отказ от Шенген - едно от достиженията на ЕС, а Виена дори поиска Гърция временно да бъде изключена от зоната за свободно движение. За да се защитят от мигрантите и недоброжелателните действия на гръцките власти Австрия, Словения, Хърватия, Сърбия, Македония и Вишеградската четворка решиха да спират мигрантите на гръцко-македонската граница, установявайки строг контрол по нея.

Повечето от тези страни вече изпратиха свои полицейски контингенти, които патрулират заедно със своите македонски колеги Тези мерки вече дават първите резултати. Днес в Македония от Гърция са влезли само 180 мигранти.





#мигранти #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите