След като се разчу за доходите на Искров - слагат таван на заплатите в регулаторите

След като се разчу за доходите на Искров - слагат таван на заплатите в регулаторите
Мартин Димитров
A A+ A++ A

След като се разчу за близо 20-те хилядарки, които е получавал всеки месец Иван Искрав като гуверньор на БНБ по времето на дискредитирания контрол на банковия надзор покрай фалита на КТБ, парламентът най-сетне узря за идеята да се сложи таван на заплатите в регулаторите.

Първа това ще се случи в КФН, след като днес депутатите гласуваха на първо четене промянав Закона за Комисията за финансов надзор. Вносители на текста са Мартин Димитров и Петър Славов от Реформаторския блок.

Председателят на КФН ще получава заплата равна на тази на председателя на парламента, решиха депутатите. Заплатата на служителите във финансовия регулатор да е до 80% от заплатата на председателя ѝ. Бонусите пък не може да са по-големи от месечното възнаграждение и трабва да се дават при преизпълнение на задачите.

Следват отаналите регулаторните органи – Българска народна банка (БНБ), Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Мотивите са, че момента няма ясен регламент за определяне на допълнителните възнаграждения на служителите в някои регулатори като КФН, КРС и КЕВР.

"Това доведе до сериозно напрежение в обществото, включително и до публични коментари за значителните бонуси за някои членове, които сумарно надхвърлят възнагражденията на президента, председателя на парламента и на премиера", коментира Мартин Димитров. Предложението на вносителите е това да става по публично известна методика, която да оценява свършената работа и постигнатите резултати.

Промените в Закона за КФН са началото и същият принцип трябва да важи и за останалите регулатори, заяви Димитров. Той заяви намерение да внесе отново предложенията си за промени в Закона за БНБ, според които максималното възнаграждение и на шефа на централната банка не може да е по-високо от това на парламентарния шеф. Това би довело до значително орязване на доходите на настоящия гуверньор Димитър Радев. В момента той получава средно около 15 000 лв. на месец, след като заплатите на управата на БНБ бяха намалени след края на ерата "Искров".

Иван Искров е получавал по 19 070 лева месечно от януари до юни 2014 г. преди да фалира КТБ, вина за което носи и ръководството на централната банка. От тази сума 12 870 лева са основна заплата, а 6200 лв. са получаваните премии всеки месец за добре свършена работа.

Заместниците му Димитър Костов, Калин Христов и Цветан Гунев са се разписвали срещу 17 199 лева на месец. Костов и Христов продължават да са в управлението на БНБ, но заплатите им бяха намалени. Гунев пък е обвиняем за фалита на КТБ.

 

#регулатори #Парламент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници