ЕК готова с мерки за 700 млн. евро за справяне с бежанския поток

ЕК готова с мерки за 700 млн. евро за справяне с бежанския поток
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия трябва днес да приеме нов план, целящ да осигури хуманитарна помощ за мигрантите на територията на ЕС. Това става ясно от чернова на предложението на плана, цитирана от онлайн медията „Юрактив“.

Комисията ще предложи регулиране на даването на извънредна хуманитарна помощ в рамките на ЕС, променяйки обичайните правила, които предвиждат този вид помощ да се изпраща само в държави извън съюза. Според текста на документа е необходимо да се развие инструмент с определен бюджет, който позволява на ЕС да осигурява финансова помощ на свои партньори, които могат да приложат извънредни действия в подкрепа на държави членки с голям брой бежанци на своя територия.

„Мерките, които се съдържат в предложената наредба ще целят да са насочени към изключителните хуманитарни предизвикателства, които се появиха от продължаващата ситуация с миграцията“, се казва в текста. Комисията изчислява, че ще бъдат необходими 700 млн. евро в рамките на следващите три години за справяне с хуманитарните нужди на Европа „най-вече в страните от ЕС по балканския маршрут“.

През настоящата 2016 г. ще бъдат предоставени 300 млн. евро, а през следващите две години – 2017 г. и 2018 г., съответно по 200 млн. евро. Според новите предложения разходите за спешни операции, свързани директно с миграционната криза, ще бъдат покрити.

ЕК посочва също, че новата наредба ще се фокусира върху основни помощни продукти, здравеопазване, образование, услуги за защита, вода, санитарни материали и всякакъв друг вид необходима помощ. Промените предвиждат и засилена роля на партньорски организации като агенциите на ООН, „Червения кръст“, неправителствени организации, както и специални структури от държавите членки.

Вчера правителството в Атина съобщи, че е поискало допълнително финансиране в размер на 480 млн. евро за настаняването на 100 000 мигранти. В момента хиляди очакват да преминат гръцката граница към Македония. Миграционните потоци от Турция не са показали намаляване, независимо от изпращането на кораби на НАТО в помощ на охраната на водите между Турция и Гърция, откъдето минават голяма част от мигрантите. 


#миграционни потоци #Гърция #Турция #НАТО #операции #центрове #Европа #неправителствени организации #ЕС #ЕК #ООН #Червения кръст

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »