Модерното лечение за хепатит C ще се плаща от здравната каса от 1 март

Модерното лечение за хепатит C ще се плаща от здравната каса от 1 март
naidenovi.com
A A+ A++ A

От 1 март (вторник) Националната здравноосигурителна каса започва да заплаща лечението на български пациенти с най-съвременните медикаменти срещу хроничен вирусен хепатит С. За разлика от стандартното лечение, те постигат пълно излекуване в по-голямата част от случаите, включително при хората в напреднало развитие на болестта.

Касата е успяла да договори "значимо снижаване" на цената на един курс лечение, което е позволило финансирането на съвременната терапия за нуждаещите се пациенти да започне още в първото тримесечие, похвали се пресцентърът на НЗОК. Модерното лечение беше включено в позитивния списък за реимбурсиране в края на миналата година, но не се знаеше кога точно касата ще има готовност да го плаща.

На заседанието си в петък (26 февруари) Надзорният съвет на касата е приел и изискванията, по които ще провежда лечението на болни с хроничен вирусен С хепатит. В тях се допускат хора в различен стадий на заболяването. Критериите са обсъдени и със специалистите и експертните комисии, които които имат право да издават протоколи за това лечение.

Делът на излекувани пациенти при този вид терапия се повишава с близо 30% спрямо досега провежданата, отбелязват от здравната каса. В общия случай лечението е с продължителност 3 месеца, при 12 месеца при сега съществуващите терапевтични схеми. Пациентите се считат практически за излекувани след приключване на курса на лечение, за разлика от досега, когато се налага многократно повтаряне на лечебен курс, допълват от НЗОК.

Според изчисленията на пациентски организации в България около 110 хил. души са носители на вируса, но поради безсимптомното протичане на заболяването по-голямата част от тях не знаят за състоянието си.



 

#НЗОК #заболяване #Хепатит #лечение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници