Руският патриарх пристига в България

Руският патриарх пристига в България
Руският патриарх Кирил идва в България за първи път след възкачването си на патриаршеския престол. Снимка: „Монитор“
A A+ A++ A

Руският патриарх Кирил идва в България за първи път след възкачването си на патриаршеския престол.

Предстоятелят на руската църква пристига с делегация, в която влизат духовници, журналисти и дори личният лекар на патриарха, предаде БНР.

Българският патриарх Максим ще посрещне своя събрат в параклиса на Синодната палата, където ще бъде отслужен молебен. След това ще се проведе среща между двамата предстоятели и среща с членовете на Светия синод на Българската православна църква.

На 28 април сутринта руският патриарх Кирил ще има официална срещи с президента Росен Плевнелиев, с председателя на Народното събрание Цецка Цачева и министър-председателя Бойко Борисов.

Следобед той ще направи неколкочасово посещение в Пловдив, придружаван от Негово Светейшество патриарх Максим и членове на Светия синод.

Високопоставената църковна делегация ще бъде посрещната от митрополит Николай в храма „Св. Мина“, където ще бъде отслужен молебен.

Кулминацията на руската визита ще бъде в неделя, 29 април, когато в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ в София ще бъде отслужена съборна света литургия. Двамата предстоятели ще оглавят богослужението.

Значимостта на посещението патриарх Кирил коментира в интервю за БНР:

„Нашите две църкви имат братски връзки помежду си. Нас ни свързват тесни исторически, духовни и културни връзки, които имат корени в миналото. Достатъчно е да споменем само това, че приетото от Александър II решение да започне освободителна борба до голяма степен е било определено от позицията на Руската православна църква.“

Руският патриарх идва в една сложна за Българска православна църква обстановка. В момент когато има дефицит в доверието на обществото, поради огласяването на агентурното минало на голяма част от членовете на Светия синод и липсата на официална позиция по въпроса.

Освен дипломатически цели посещението има за цел да почете една древна патриаршия, каквато е Българската православна църква.

#Кирил #патриарх на Русия #визита #България #Росен Плевнелиев #Президент на България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници