Лечението с хомеопатия има единствено плацебо ефект, доказаха учени

Лечението с хомеопатия има единствено плацебо ефект, доказаха учени
A A+ A++ A

"Няма свидетелства хомеопатията да влияе върху болестите, за които се твърди че помага, нито че отива отвъд плацебо ефекта", сочи обобщеният извод на проучването.

Хомеопатията помага при нула от 68 различни видове заболявания. Ако има резултати от лечението с хомеопатични средства, те са единствено заради плацебо ефектът - самовнушението, че здравословното състояние се подобрява.

Това е генералният извод на група учени, водени от известния проф. Пол Глазио от Университета "Бонд". По поръчка на Националния съвет по медицина и здравеопазване на Великобритания, екипът направил метаанализ на 176 проучвания, съсредоточени върху 68 конкретни заболявания. Екипът изготвил 57 систематични прегледа на данните и достигнал до категоричния извод, че "няма свидетелства хомеопатията да влие върху болестите, за които се твърди че помага, нито че отива отвъд плацебо ефекта", пише британският сайт "Индипендънт".

Хомеопатията е алтернативно лечение, основано на вярването, че колкото по-малка е дозата на предписаното вещество, толкова по-ефикасно и същевременно безвредно е то. При това лечение познати препарати от фармацията се разреждат в съотношение едно към десет милиарда или още повече. Това се постига чрез разреждане с вода или алкохол, докато почти не останат следи от началното вещество.

В блога на Британския медицински журнал (BMJ), проф. Глазио коментира, че екипът е облекчен от категоричните резултати и от това, че анализът най-после е приключил. Той уверява, че започнали проучването с нагласата "Не знаем".

 

#хомеопатия #лечение #заболявания #плацебо

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници