В Македония няма условия за провеждане на честни избори, смятат ЕС и САЩ

В Македония няма условия за провеждане на честни избори, смятат ЕС и САЩ
БГНЕС
A A+ A++ A

Македония не е създала условия за произвеждане на свободни и честни избори на 24 април, съобщиха ЕС и САЩ, цитирани от агенция "Ройтерс" и БТА.

В съвместно изявление мисията на ЕС в Македония и американското посолство изразиха тревога от "съобщения за натиск и сплашване на избиратели".

"Отбелязваме, че работата на Държавната избирателна комисия до този момент и становищата на всички съответни експерти показват, че на този етап не са налице необходимите условия за организиране на вдъхващи доверие избори на 24 април", пише в текста.

"Ако изборите не могат да бъдат проведени на предвидената дата, се очаква от политическите партии да работят за предприемане на необходимите мерки, които да позволят произвеждане на избори на най-ранната възможна дата", беше посочено в изявлението.

Миналата година с посредничеството на ЕС беше постигнато споразумение между македонските политически лидери за произвеждане на предсрочни избори с цел излизане от вътрешнополитическата криза.

Правителството в оставка на Никола Груевски през януари едностранно обяви, че предсрочните избори ще се проведат на 24-и април, въпреки намерението на опозицията в лицето на Социалдемократите на Зоран Заев да бойкотира вота.

 

#Македония #избори #ЕС #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници