ДСБ иска прокуратура по румънски модел и български ОЛАФ

ДСБ иска прокуратура по румънски модел и български ОЛАФ
Радан Кънев Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

От ДСБ определят отделянето на Румъния от България като безпрецедентен скандал и заедно с депутатите от гражданския съвет на РБ предлагат промени в закона за съдебната власт. Това съобщи на брифинг в НС съпредседателят на ПГ на РБ Радан Кънев. Той и подкрепящите го реформатори били за всеобхватна промяна в съдебната система.

С поправките трябва да се създаде независима прокуратура по румънски модел, както и „български ОЛАФ” – за наблюдение на обществените поръчки.

И двата органа следва да са под европейски надзор. Според Кънев властта през последните дни е хвърлила няколко димки, за да покрие скандала с унищожителния доклад на ЕК в областта на правосъдието. Отделянето на България от Румъния, което предстои на съвета и за което даде ясен знак президентът на комисията Юнкер, е безпрецедентен скандал, повтори Радан Кънев. Северната ни съседка е демонстрирала значителен напредък, като показала, че може да има осъдени политици, магистрати и престъпници от комунистическия режим, коментира той. И одобри инициативата на правосъдния министър Екатерина Захариева да се свърже с ЕК и да поиска външен мониторинг на прокуратурата.

ДСБ предлагат друг подход – страната директно да се свърже с държави с ниска корупция, или такива с успехи в борбата с нея, като Румъния и Италия, които да изпратят свои експерти да контролират знакови дела у нас. Кънев заяви, че разследване трябва да има и за прекратената обществена поръчка за автомагистрала „Хемус”. „Български ОЛАФ” е необходим, защото основен източник за нерегламентирани практики у нас били обществените поръчки.

С промените в закона за съдебната власт от ДСБ искат зам.-главен прокурор с независим мандат. И обещаха да съгласуват идеите си с всички парламентарни групи. Радан Кънев отрече, че новите им идеи се сблъскват и дублират с антикорупционния закон на Меглена Кунева. От ДСБ чакали МС да го внесе, за да го подкрепят категорично.

#Радан Кънев #ДСБ #реформаторски блок #промени в закона за съдебната власт #прокуратура #ОЛАФ #обществени поръчки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници