През 2016 г. светът ще складира повече петрол отвсякога, сочи прогноза

През 2016 г. светът ще складира повече петрол отвсякога, сочи прогноза
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

През тази година светът ще сложи на склад повече петрол отвсякога докато спадът в добива в САЩ се отрази на пазара и на фона на малката вероятност страните от ОПЕК да прекратят договорката си с други големи производители да се намаляват добивите. Това прогнозира Международната агенция по енергетиката (МАЕ), цитирана от "Ройтерс".

МАЕ все пак не подкрепя най-крайните прогнози за цената на петрола, които гласят, че тя може да падне до 10 долара за барел, като в същото време смята, че е трудно да се очаква, че ще има значителни отклонения от настоящите равнища на търговия.

Междувременно Goldman Sachs прогнозира, че цената на петрола може да падне под 20 долара за барел докато настъпи отново баланс между търсенето и предлагането. Цитирани от "Блумбърг" от там посочват, че в някои части на света вече няма свободен капацитет за складиране на петрол.

Настоящата прогноза на МАЕ е, че търсенето на петрол ще бъде около 1.17 млн. барела дневно през тази година след петгодишният пик отбелязан през 2015 г. от 1.6 млн. барела дневно.

Агенцията вече не подкрепя и очакването си ОПЕК да увеличи добивите със 100 хил. барела дневно до 31.7 млн. барела на ден. Това количество е доста под добива на картела през януари - от 32.63 млн. барела дневно.

"Непрекъснатите спекулации за сделка между ОПЕК и водещите производители извън картела да орежат добивите се оказват именно спекулации. Работа на ОПЕК е дали да ореже или не дневните си добиви или да се договори по въпроса с другите производители, но вероятността за координирани действия по намаляването на добивите е ниска", се посочва в анализа на МАЕ.

Цените на петрола колабираха през последните 18 месеца като паднаха дори под 30 долара за барел от равнището си от 115 долара за барел след като ОПЕК разшири производството си, за да изтласка от пазара производителите на скъпа суровина - каквито са американските компании, добиващи шистов петрол.

Ниските цени стимулираха търсенето в глобален мащаб, но то не беше достатъчно да поеме цялото производство. В резултат на това излишъкът от петрол отиде в складовете, което доведе до рекорд в складираните наличности от 3 млрд. барела.

Добивът на шистов петрол в САЩ започна да намалява заради ниските цени на световния пазар. Междувременно ОПЕК обяви, че очаква по-късно през годината да се постигне нов баланс на пазара, когато търсенето и предлагането се уравновесят.

Според МАЕ обаче производството може да продължи да надхвърля търсенето през цялата настояща година, а освен това се очаква страните извън ОПЕК да свият добивите с едва 0.6 млн. барела дневно през тази година.

"Количеството може да е по-голямо, разбира се, и много ръководители на големи петролни компании смятат така, но съществува усещането, че голямото свиване в производството на шистов петрол в САЩ отнема ужасно много време, за да се случи", отбелязва МАЕ.

Организацията също очаква доларът да остане силен, тъй като се възползва от статуса си на убежище за инвеститорите, което пък от своя страна означава допълнителен натиск върху цените на петрола.

С намалялото глобално търсене в добавка на новите количества идващи от Иран, Ирак и Саудитска Арабия, предвид и малките шансове за сделка в рамките на ОПЕК, слабото производство в САЩ и силния долар, МАЕ смята, че глобалното пренасищане ще се увеличава.

Организацията посочва, че дори производството на ОПЕК да се запази на сегашното му равнище, световните запаси от петрол ще нараснат до 2 млн. барела дневно през първото тримесечие и 1.5 млн. барела през второто.

 

#петрол #запаси #ОПЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници