Московски е поискал съдействие от Брюксел за блокадата на границата с Гърция

Московски е поискал съдействие от Брюксел за блокадата на границата с Гърция
БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на транспорта Ивайло Московски е поискал съдействие от европейския комисар по транспорта Виолета Булц във връзка със ситуацията на българско-гръцката граница, съобщиха от министерството.

Той е изпратил писмо, в което е изразил сериозното безпокойство на България за продължителното задържане на товарни автомобили на граничните контролно-пропускателни пунктове между България и Гърция.

Московски е посочил, че неправомерните действия на гръцките гранични власти водят до значителни икономически щети за българските превозвачи. Те дължат обезщетения под формата на неустойки по договорите поради забавяне на доставките на товари. От блокадата най-много загуби търпят българските превозвачи, тъй като има немалко случаи на превоз на малотрайни стоки с определен срок на годност и транспортиране, валидността на които вече е изтекла или изтича в близките дни.

По изчисления на бранша около 150 евро са загубите на камион на ден в случаите, когато не може да се мине през границата. В тази сума влизат само преките разходи при превоза - за възнаграждение на шофьора, за пътни такси, лизинг на камиона, амортизация.

В писмото си Московски е напомнил, че затварянето на границата създава сериозни пречки за свободното движение на стоки и хора, поради което България настоятелно призовава да бъде осигурен поне един постоянен транспортен коридор за преминаване на българските превозвачи до и през територията на Гърция.

Министърът е поискал от еврокомисар Виолета Булц съдействие да бъде обърнато внимание на компетентните гръцки власти, че подобна ситуация засяга основните свободи на гражданите в ЕС и основополагащи принципи на единния пазар на ЕС.

#Гърция #ГКПП #блокада #фермер #протест #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници