От днес Петър Диков не е главен архитект на София

От днес Петър Диков не е главен архитект на София
БГНЕС
A A+ A++ A

От днес Петър Диков вече не е главен архитект на София. Той заемаше поста точно 10 години. Оттегля се и от ръководството на общинското дружество "Метрополитен".

Той обяви оттеглянето си от поста на 17 ноември, малко след провеждането на местните избори, които бяха спечелени от досегашния кмет Йорданка Фандъкова от ГЕРБ.

По време на управлението си на направление "Архитектура и градоустройство" Диков търпеше много критики за начина, по който взима решенията и какви предложения предлага за развитието на града.

Той се оттегля, преди да е приключил конкурсът за новия облик на центъра на града, конкурса за устройствен план на Борисовата градина, с провален конкурс за площад "Св. Неделя" и други. По негово време се реализираха спорни проекти като ремонта на бул. "Витоша", който стана пешеходен, като най-много критики отнесе фонтан, който въпреки обещанията на Диков и досега не е премахнат.

Сред неодобряваните проекти са и кръстовището на две нива при Лъвов мост и при Семинарията, както и нереализиралата се трамвайна линия през Борисовата градина до Студентски град.

През 2009 г. беше приет общ устройствен план на София, за който опозицията в общинския съвет смята, че взима големи части от Западен парк и Борисовата градина за застрояване. Последен пример е строеж зад "Софияленд".

През годините главният архитект даде и много идеи, които дори не бяха официално обсъждани в Столичната община. Сред тях са забрана климатиците по фасадите на сградите да не капят върху главите на минувачите, да се надстрояват с един етаж панелните блокове, също така столичният КАТ в "Дървеница" и областният КАТ в "Слатина" да се обединят в една сграда до т.нар. "Църна маца".

Сред идеите му са още строеж на писта за Формула 1 край Доброславци, превръщането на металургичния комбинат "Кремиковци" в бизнес и логистичен хъб, строеж на нов национален стадион.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници