Промишленото производство нараства през декември

Промишленото производство нараства през декември
БГНЕС
A A+ A++ A

Промишленото производство нараства през декември с 0.5% спрямо ноември и с 1.6% спрямо декември 2014 г., сочат предварителните данни на Националния статистически институт, оповестени днес.

Спрямо предходния месец растежът в енергетиката е с 1.9%, в добивната промишленост - с 0.7%, а в преработващата промишленост - с 0.1%.

Най-значително спрямо ноември се увеличава производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 3.7%, обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 2.7%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 2.6%.

Спад е регистриран при: ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 15.6%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 13.3%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 10.9%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 10.4%.

На годишна база ръст на промишленото производство се дължи на преработващата промишленост - с 4.5%, докато в енергетиката и добивната промишленост има спад от съответно 4.2% и 1.4%.

Спрямо края на 2014 г. най-съществено е увеличението при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 18.1%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 16.2%, производството на превозни средства, без автомобили - с 14.4%, производството на електрически съоръжения - с 11.2%.

 

#НСИ #статистика #индустриалното производство #макроданни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници