Топ банкер: Спадът на лихвите по кредитите скоро ще спре

Топ банкер: Спадът на лихвите по кредитите скоро ще спре
БГНЕС
A A+ A++ A

Цените на имотите в големите градове са скочили с 5-6% растат, но лихвите продължават да падат. Това е факт, но тенденцията наближава крайната си точка, обясни пред БНТ председателят на Асоциацията на банките Петър Андронов.

Ако лихвите по ипотечните кредити паднат под 4%, това би било края на процеса на корекция, посочи банкерът.

Председателят на Асоциацията на банките коментира, че е позитивна индикация нарастването на цените на недвижимите имоти - това показва първи стъпки на алтернатива за инвестиции.

На въпрос дали ще препоръча купуването на имат сега, той отбеляза, че е лична преценка на всеки от какво има нужда. Не трябва водещият мотив да бъде "защото е по-изгодно - да си купуваме имоти". Иначе времето е подходящо за това, каза Андронов.

По повод на обявената от БНБ нулева лихва банкерът обясни следното: фактът е интересен за академичната общност - как от 300 процента през 1996 днес говорим за 0 процента основен лихвен процент (ОЛП).

ОЛП е измерител на сделките на банковия пазар за едно денонощия и показва цената на парите.
Цената на парите стигна нула, даже под нулата.

Но централната банка в нейния правилник е забранила отрицателни стойности - иначе той щеше да влезе даже на негативна територия, коментира Андронов. Сделките между банките вече се сключват с отрицателна лихва.

Интересно е да си спомним, че още през 2013 година на 1 февруари лихвеният процент беше 0.01. Т.е. това, което се е случило сега, не е кой знае колко голяма промяна. По-интересно е за статистиката.

ОЛП е отражение на отношенията между банките за свръхкраткосрочни парии. Това не е цената на кредитите. Тя се определя от различни индикатори, като международни индекси LIBOR , а най-основно - на цената на привлечените средства, поясни председателят на банковата асоциация.

Банките държат пари, защото няма достатъчно възможности да кредитират и нямаме достатъчно алтернативи извън кредитния процес, каза Петър Андронов, липсва увереност в бизнеса и населението да направи по-мащабни стъпки за инвестиции за потреблението. Увереност и сигурност се гради много бавно, каза Андронов.

За предупреждението на Сорос, че трябва да следим изкъсо икономиката на Китай, защото от там ще тръгне нова финансова криза, Петър Андронов посочи, че вече от няколко месеца се наблюдава ефекта от китайската икономика върху всички пазари, но пазарите не са свръхрационални в кратки периоди от време и сега сигналът за слабостите на китайската икономика със сигурност е преувеличен.

Но тази държава има нереализирано вътрешно потребление в гигантски мащаб. По тази причина не можем да отписваме Китай и да се настройваме за гигантска катастрофа, разбира се настройката на китайската икономика влияе на целия свят, в определени моменти негативно, каза Петър Андронов.

По темата за бежанската криза и възможното негативно влияние върху ръста на икономика банкерът посочи, чеима несигурност в целия ЕС, разходите за посрещането на бежанците спират насочването на средства в други фондове, кризата ограничава свободно движение, налага забрани.

Но не само това е причината за негативния ръст на европейската икономика, коментира банкерът.

На въпрос дали сме готови за еврозоната Петър Анронов отговори - ние не сме готови и самата еврозона не е готова за нас.

#Петър Андронов #банки #лихви #БНБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници